Mark Rutte, secretarul general al NATO, a subliniat că Alianța trebuie să accelereze urgent procesul de dezvoltare a noilor arme. „Suntem prea lenți în ceea ce privește inovațiile”, a declarat Rutte, joi, 23 ianuarie, într-o intervenție la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
„Una dintre problemele pe care le avem aici este că mai binele este dușmanul binelui: trebuie să fie perfect. Dar nu trebuie să fie perfectă”, a spus Rutte despre paradigma actuală, scrie Adevarul.ro.
Secretarul general NATO a subliniat exemplul Ucrainei, care a reușit să producă echipamente militare din necesitate, ca un model mai eficient. „Ucraina va merge mai departe cu echipamente care sunt la nivelul „6 sau 7” din 10, în timp ce armatele NATO insistă să ajungă la „9 sau 10”, a spus Rutte. „Viteza este esențială, nu perfecțiunea”, a adăugat el, subliniind că Alianța trebuie să se concentreze pe „realizarea unei calități suficiente într-un timp cât mai scurt”.
Armele de ultimă generație oferite Ucrainei de către Statele Unite și alți aliați joacă un rol crucial în arsenalul acesteia. Totuși, doar o mică parte dintre soldați beneficiază de această tehnologie avansată. Majoritatea confruntărilor se desfășoară cu echipamente de tehnologie mai puțin sofisticată, inclusiv tancuri și piese de artilerie vechi de decenii, utilizate atât de Ucraina, cât și de Rusia.
În plus, Rusia, se pare, a depășit Ucraina și aliații NATO în producția de echipamente militare esențiale, inclusiv obuze, deoarece și-a redirecționat economia spre producția militară.
Pe de altă parte, Ucraina a reușit să producă cantități mari de echipamente relativ nesofisticate, adaptând tehnologii comerciale pentru a le folosi în război, la o fracțiune din costul echipamentelor militare convenționale. Rutte a adăugat că, în Ucraina, nu este neobișnuit ca o dronă de 400 de dolari să distrugă un vehicul inamic care costă milioane.
NATO se află sub presiune din partea președintelui Donald Trump, care cere o creștere a cheltuielilor de apărare și o implicare mai mare a statelor membre non-americane în apărarea europeană. Membrii Alianței s-au angajat să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, un prag pe care mulți dintre ei nu îl ating.
Trump dorește ca acest procent să ajungă la 5%, acuzând aliații că profită de contribuțiile SUA. Statele Unite alocă aproximativ 3,5% din PIB pentru apărare.
Rutte a susținut apelul lui Trump de a investi mai mult în apărare și a spus că, dacă nu se va inova, costurile de apărare vor crește și mai mult în viitor. „Trebuie să găsim un echilibru în ceea ce privește cheltuielile SUA”, a concluzionat secretarul general NATO.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.