Acasă Social Secetă severă în Moldova: Coeficientul de umiditate a solului este 0,4

Secetă severă în Moldova: Coeficientul de umiditate a solului este 0,4

0

Temperaturile ridicate, lipsa de precipitații și rezervele scăzute de umezeală în sol în perioada 1-20 iulie, au contribuit la apariția secetei în cea mai mare parte a Republicii Moldova.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, coeficientul hidrotermic care caracterizează gradul de umezire a teritoriului, în medie pentru țară în perioadă menționată, s-a egalat cu 0,4 ceea ce corespunde unei secete foarte severe.

Amintim că temperatura medie a aerului în perioada 1-20 iulie a constituit +25,0..+28,0ºС, fiind cu 5,3-6,3ºС mai ridicată față de normă, ce se atestă prima dată în întreaga perioadă de observații meteorologice.

Pe 16-17 iulie, temperatura maximă a aerului, pe o mare parte a teritoriului țării a urcat până la +39,5..+40,9ºС. Asemenea temperaturi în perioada de vară s-au semnalat doar în anii 2007 și 2012.

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºС și mai ridicată în perioada dată, pe teritoriul țării a constituit 8-13 zile, ce se atestă în medie o dată la 30-40 ani. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.