Asociaţia Obştească Biroul pentru Artă şi Cercetare Urbană din România se pronunţă împotriva lucrărilor de desfiinţare a Hotelului Naţional din Chişinău. Potrivit scrisoarei deschise, Asociația susţine cu insistenţă includerea hotelului în Registrul Monumentelor Istorice de ordin local si naţional, conservarea şi restaurarea sa corectă În acest sens.
„Scrisoare deschisă pentru oprirea lucrărilor de desfiinţare a clădirii Hotelului Naţional (fost Intourist), şi soluţionarea dosarului de clasare din 2016-2019.
Asociaţia Obştească Biroul pentru Artă şi Cercetare Urbană se pronunţă hotărât împotriva lucrărilor de desfiinţare a clădirii Hotelului Naţional (fost Intourist), echivalentă cu distrugerea clădirii cu o valoare arhitecturala excepţională. Clădirea se află în inventarul Asociaţiei BACU, printre cele 40 de clădiri valoroase ale arhitecturii postbelice a Republicii Moldova aflate în pericol.
Demolarea Hotelului Naţional şi înlocuirea sa cu o altă construcţie, aşa cum a fost solicitată de actualii proprietari, vor desfigura irecuperabil Piaţa Naţiunilor Unite din punct de vedere urbanistic, schimbându-i caracterul autentic specific arhitecturii şi planificării urbane postbelice a Republicii Moldova. Solicităm demararea proiectului de restaurare a Hotelului Naţional conform proiectului iniţial din 1969, cu păstrarea finisajelor autentice iniţiale şi restaurarea restaurantului şi a fantânii arteziene din faţa accesului. Investiţia nouă solicitată de proprietar nu este oportună pentru configuraţia urbană a Pieţei Naţiunilor Unite şi nu coincide cu părerea profesioniştilor în domeniu şi a membrilor societăţii civile. Ne adresăm dvs., cu cererea urgentă de a anula proiectul de inlocuire a Hotelului Naţional cu o altă clădire şi astfel de a preveni pierderea unui monument valoros. Totodată solicităm soluţionarea in regim de urgenţă a cererilor de clasare şi includere în Registrul Monumentelor Istorice Naţionale şi Locale a Hotelului Naţional, atat prin Ministerul Culturii cât şi prin Primăria Capitalei.
Clădirea Hotelului Naţional din Piaţa Naţiunilor Unite este una dintre lucrările cheie ale arhitecturii noastre moderne de după cel de-al Doilea Război Mondial şi un excelent exemplu de arhitectură metropolitană. Colectivul de arhitecţi condus de A. Gorbunţov, V. Şalaghinov şi inginerii Y. Skrinski, V. Ivenko, T. Derkacenko au ridicat-o în anul 1974 într-o locaţie proeminentă şi semnificativă din punct de vedere istoric: în centrul Chişinăului. Hotelul de 15 etaje a fost printre cele mai reprezentative din Chişinău, gazda celor mai fastuoase petreceri destinate turiştilor şi oficialilor din străinatate. Etajele superioare, destinate cazării, puteau găzdui 580 de persoane, iar servicile erau dispuse la nivelurile inferioare. Printr-o galerie se ajungea la restaurante (470 de locuri), la sala de banchete şi la bar. Interioarele erau decorate cu ornamente metalice şi cu sculpturi în lemn şi piatră.
Hotelul a făcut parte până în 1992 din reţeaua hotelieră sovietică Intourist, iar până în 2006 din patrimoniul statului, după care a fost privatizat. Acum se află în stare avansată de degradare, volumul înalt fiind pregătit pentru demolare încă din 2013 şi demontat până la carcasa de beton. Din 2016-19 se află pe lista de obiective propuse de B.A.C.U. pentru clasare Ministerului Culturii din Republica Moldova, iar din 2020 pentru clasare la Primăria Chişinăului.
Clădirea echilibrată în formă şi proporţii a arhitectului Gorbunţov a adus o contribuţie semnificativă la arhitectura urbană a Moldovei, într-un limbaj istoric clar şi moderat, şi chiar a marcat punctul de cotitură al modelelor arhitecturale postbelice din republică. Integrând caracteristicile structurale şi spaţiale ale perioadei interbelice, edificiul este dedicat percepţiei spaţiale a unei clădiri tip lamă şi a unui corp pavilionar/restaurant ce au fost concepute pe două direcţii, una verticală, a cazării, şi alta orizontală, a spaţiilor comune şi a serviciilor. Plastica exterioară este accentuată de utilizarea unor elemente prefabricate din beton armat interpretate într-o tehnică modernistă.
Cu faţadele din panouri prefabricate cu exteriorul repetitiv, extrem de impunător, dar şi transparent prin golurile ferestrelor, clădirea are o importanţă arhitecturală deosebită dincolo de aspectul urban. Interiorul are 15 nivele, cu zone funcţionale proiectate diferit, acces primitor şi scări spaţioase, în conformitate cu funcţia hotelieră situată central. Arhitecţii reuşiseră să construiască una dintre cele mai semnificative clădiri hotel din RSSM: funcţională, transparentă, cu o mare uşurinţă tectonică. Este o mărturie indispensabilă, şi nu doar pentru locuitorii din Chişinău.
Având în vedere importanţa istorică, poziţia urbană expusă şi valoarea artistică a clădirii, susţinem cu insistenţă toate eforturile pentru soluţionarea demersului de clasare şi includerea sa în Registrul Monumentelor Istorice de ordin local si naţional, conservarea şi restaurarea sa corectă. Vă rugăm, domnule ministru, domnule primar ca împreună cu toţi factorii responsabili, să vă opuneţi pierderii iminente a unui monument naţional important.
Cu stimă,
Preşedinte
arh. Dumitru RUSU
BACU (Birou pentru Arta si Cercetare Urbană)”, se arată în scrisoare.
Amintim că, conflictul în jurul subiectului privind Hotelul Național a început pe 14 iunie, când viceprimarul Victor Chironda a cerut inițierea unei proceduri de anchetă de serviciu asupra asupra Arhitectului-șef al orașului și șefului DGAURF, Svetlana Dogotaru, sub pretextul că aceasta ar fi admis sau ar fi contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.