Acasă Social Schimbări radicale în Legea insolvabilității: Noile modificări aprobate

Schimbări radicale în Legea insolvabilității: Noile modificări aprobate

0

Cabinetul de miniștri a aprobat noi modificări la Legea insolvabilității cu un impact direct asupra mediului de afaceri, în particular asupra IMM-urilor, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

„Scopul acestui proiect este de a rezolva mai multe probleme care afectează procesul de insolvabilitate. Acesta oferă soluții care să prevină tergiversarea procedurilor de insolvabilitate, să îmbunătățească recuperarea creanțelor creditorilor și să asigure o protecție echitabilă a intereselor tuturor părților implicate în proces”, susține MDED, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Astfel, conform datelor publicate de Agenția Proprietății Publice, actualmente sunt 49 de întreprinderi de stat/societăți comerciale în procedură de insolvabilitate și 14 în procedură de lichidare. 

Cât despre rata scăzută de recuperare a creanțelor aferente contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, MDED face trimitere la Raportul Curții de Conturi de audit financiar al Raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2023.

Potrivit acestui raport, soldul creanțelor, aferente agenților economici aflați în insolvență, luate la evidență specială de către Casa Națională pentru Asigurări Sociale, la situația din 31 decembrie 2023, constituia 483,7 milioane lei, fiind înregistrată o creștere cu 11,2 milioane lei, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

Potrivit Ministerului Economiei, cele mai importante modificări la această lege sunt:

  • reducerea termenului maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de către instanța de judecată, de la 20 de zile la 5 zile lucrătoare, accelerând astfel procesul decizional;
  • desfășurarea adunării creditorilor în regim online, ceea ce înseamnă mai multă eficiență și mai puține costuri;
  • simplificarea recuperării creanțelor privind contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, în vederea asigurării dreptului angajaților la prestații sociale;
  • gestionarea mai eficientă a companiilor de stat insolvabile, fiind asigurată notificarea acestora și implicarea mai activă a reprezentantului debitorului în procedura de insolvabilitate;
  • ajustarea normelor privind bunurile care nu pot fi incluse în masa debitoare.

Această inițiativă se înscrie în eforturile noastre de modernizare legislativă și de aliniere la standardele Uniunii Europene, contribuind astfel la crearea unui cadru economic competitiv și stabil, în conformitate cu cerințele procesului de integrare în UE, susține MDED.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.