Acasă Justiţie Scandaluri și anchete fără precedent: Dosarele care au zguduit 2024

Scandaluri și anchete fără precedent: Dosarele care au zguduit 2024

0

Anul 2024 a fost marcat de investigații și acuzații de corupție și trădare care au zguduit scena politică și juridică din R. Moldova. De la acuzații de complot împotriva statului, la eliminarea ilegală a notificărilor Interpol, vânzarea voturilor și implicarea în scheme de corupție, țara s-a confruntat cu o serie de evenimente care au atras atenția publicului și a presei internaționale.

În luna septembrie, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, a fost acuzat de complot împotriva R. Moldova. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Gorgan ar fi colaborat cu serviciile secrete rusești, iar o anchetă jurnalistică a confirmat implicarea sa. În prezent, cazul este în etapa expertizării mijloacelor de comunicare utilizate de general, scrie Europalibera.org.

Gorgan nu a comentat acuzațiile, dar a intentat un proces împotriva președintei Maia Sandu, care i-a retras distincțiile de stat în urma investigațiilor.

Eliminări suspecte din baza de date Interpol

O investigație internațională a scos la iveală dispariția a 26 de notificări roșii din baza de date Interpol. Potrivit Procuraturii Anticorupție, interlopii plăteau sume între 1 și 2 milioane de dolari pentru a șterge datele care îi vizau, după ce solicitau azil în R. Moldova.

În acest dosar, fostul șef al Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, și fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, sunt cercetați pentru corupere activă. Oamenii legii au aplicat sechestru pe bunuri de 11,7 milioane de lei, iar notificările au fost reintroduse în baza de date Interpol.

Trădare de patrie în Parlament

Un alt caz răsunător este cel al șefului Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, reținut în iulie sub acuzația de trădare de patrie. Creangă ar fi transmis informații confidențiale unui diplomat rus, Dmitri Kelov, declarat ulterior persona non grata.

Procesul lui Creangă a început în noiembrie, cu prezentarea probelor video în instanță. Acesta își neagă vina, susținând că discuțiile cu diplomatul rus erau pur informale.

Voturi cumpărate și coruperea alegătorilor

În contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pentru integrarea europeană, autoritățile au descoperit că aproximativ 130.000 de persoane au acceptat bani pentru a vota „Nu” la referendum. Procurorii au deschis 84 de dosare penale privind coruperea alegătorilor.

Până în decembrie, Centrul Național Anticorupție (CNA) a aplicat amenzi de nouă milioane de lei, dar doar o mică parte din sumă a fost achitată benevol.

Controverse în sistemul judiciar

Autoritățile au investigat posibilele legături între omul de afaceri Veaceslav Platon și judecătoarea Tatiana Răducanu, membră în comisiile de vetting și pre-vetting. După scurgerea de informații, Răducanu și-a dat demisia pentru a proteja procesul de evaluare a integrității magistraților. Deși a fost deschisă o anchetă penală, în acest caz nu există încă persoane învinuite oficial.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.