Concertul care urmează să fie susținut în Italia de un dirijor rus de renume, ostracizat în Occident după invadarea Ucrainei, riscă să transmită un mesaj greșit, a declarat marți ministrul italian al Culturii, fără a le cere însă organizatorilor să îl anuleze, informează Reuters.
Valeri Gergiev, considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, urmează să dirijeze o orchestră locală și soliști ai Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg pe data de 27 iulie, la palatul Reggia di Caserta, lângă Napoli.
Evenimentul a stârnit proteste din partea politicienilor italieni și a activiștilor internaționali, printre care și soția defunctului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care au cerut Italiei să îl anuleze.
„Există o mare problemă” cu festivalul, a scris Iulia Navalnaia într-un editorial publicat marți în ziarul La Repubblica, catalogându-l pe Gergiev drept un „complice conștient și activ al regimului Putin”.
Gergiev, în vârstă de 72 de ani, nu a reacționat la afirmațiile din editorial.
Ministrul italian al Culturii, Alessandro Giuli, a declarat, într-un comunicat: „Arta este liberă și nu poate fi cenzurată. Propaganda, însă, chiar dacă este făcută cu talent, este altceva”.
Conform oficialului guvernamental de la Roma, concertul ar putea „transforma un eveniment muzical de înalt nivel, dar controversat și care creează diviziuni, într-o tribună pentru propaganda rusă”.
Giuli a adăugat că autoritatea regională de centru-stânga din Campania, care a organizat și finanțat festivalul „Un’Estate da RE”, era liberă să aleagă evenimentele pe care să le găzduiască.
Președintele regiunii Campania, Vincenzo De Luca, a respins criticile, declarând în fața reporterilor că blocarea schimburilor culturale „nu contribuie la pace, ci servește doar la alimentarea urii”.
De Luca, un critic al campaniei militare a Israelului în Fâșia Gaza, a declarat săptămâna trecută că Gergiev a fost invitat, împreună cu dirijorul israelian Daniel Oren, pentru a menține „canalele de comunicare deschise chiar și cu cei care nu gândesc ca noi”.
Guvernul de dreapta al Italiei, condus de Giorgia Meloni, a susținut până acum Ucraina și sancțiunile internaționale impuse împotriva Moscovei.
În 2022, mai multe institute culturale occidentale, printre care La Scala din Milano, Orchestra Filarmonică din München și Carnegie Hall din New York, au rupt legăturile cu Gergiev pentru că nu a condamnat invazia rusă din Ucraina.
Un an mai târziu, Gergiev a fost numit director al Teatrului Bolșoi din Moscova, în ciuda faptului că a fost interzis în multe săli internaționale de concert.
Fundația Anticorupție a lui Navalnîi a scris săptămâna trecută ministrului italian de interne, îndemnându-l să refuze intrarea lui Gergiev în Peninsulă, precum și ministrului culturii și directorului Reggia di Caserta, cerându-le să anuleze concertul.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.