Procentul ucrainenilor care „sunt pregătiți să suporte povara războiului atât timp cât este necesar” este în scădere, transmite Digi24.ro.Dacă între începutul invaziei ruse din februarie 2022 și februarie 2024 acesta a fost constant între 71 și 73%, din martie până în decembrie 2024, procentul abia sare de jumătate.
Potrivit unui sondaj realizat de Institutului de Sociologie din Kiev (KIIS) în decembrie 2024, de la începutul războiului și până în prezent, numărul ucrainenilor dispuși să îndure pe termen nedeterminat războiul a scăzut cu peste 16 procente.
„De la începutul invaziei și până în februarie 2024, situația practic nu s-a schimbat: în mod constant, în jur de 71-73% au răspuns că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este necesar (și alți 2-3% au spus că sunt pregătiți să facă asta timp de un an)”, se arată în sondajul KIIS. Însă, situația a început să se modifice din februarie până în octombrie 2024, când proporția ucrainenilor hotărâți să reziste cât va fi nevoie a scăzut la 63%. Ulterior, între începutul lunii octombrie și decembrie, această pondere a înregistrat o nouă scădere, ajungând la 57%, potrivit sursei citate.
Capacitatea de a rezista este influențată în principal de doi factori:
Diferențe regionale
La începutul anului 2024, sudul și estul Ucrainei au înregistrat cele mai mari scăderi ale proporției celor dispuși să reziste „atât timp cât este necesar” (50% în sud și 38% în est, în octombrie). Până în decembrie 2024, situația s-a îmbunătățit, procentele crescând la 57% în sud și 51% în est, ceea ce a redus diferențele regionale. În vest și centru, proporțiile au scăzut moderat (de la 71% la 57% în vest și de la 70% la 59% în centru),dar au rămas mai ridicate.
Condiții materiale
70% dintre cei cu venituri mari sunt pregătiți să reziste, față de 58% dintre cei cu venituri medii și 51% dintre cei cu venituri mici. Sociologii subliniază și că ponderea persoanelor care sunt pregătite să susțină războiul pe o perioadă mai scurtă, de la câteva luni la jumătate de an, a crescut la 21% în decembrie (față de 18% la începutul lunii octombrie).
„Astfel, în perioada octombrie-decembrie, într-o măsură mai mare, nu s-a înregistrat o scădere a marjei de siguranță a ucrainenilor, ci o creștere a incertitudinii”. Studiul s-a desfășurat între 2 și 17 decembrie 2024, pe 985 de respondenți majori, care locuiesc pe teritoriile Ucrainei, neocupate de ruși.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.