Acasă Politic Sandu nu a semnat demisia lui Dumbrăveanu: Precizarea Președinției

Sandu nu a semnat demisia lui Dumbrăveanu: Precizarea Președinției

0

La o distanță de aproape patru luni de la demisie, decretul de eliberare a Vioricăi Dumbrăveanu din funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a fost semnat de președinta Maia Sandu. Reprezentanții din cadrul Președinției au confirmat că decretele miniștrilor din Guvernul Chicu nu au fost semnate, explicând că e nonsens, transmite SafeNews.md cu referire la cotidianul.md

Viorica Dumbrăveanu a declarat că decretul privind eliberarea sa din funcția de ministru al Sănătății nu are nicio valoare juridică.

„Decretul nu a fost semnat și nu este nevoie de semnarea acestui decret. În condițiile legislației, demisia unui ministru are loc în baza unei cereri și a acceptului care vine din partea prim-ministrului. Această cerere a fost scrisă de toți 3 miniștri (n.r: al Sănătăţii – Viorica Dumbrăveanu, al Finanţelor – Serghei Puşcuţa, dar şi al Economiei – Anatol Usatîi). Noi avem acceptul premierului pentru demisionarea din funcțiile pe care le aveam și aceasta deja produce efectele juridice, în contextul neexercitării funcțiilor de miniștri. Ceea ce ține de decret, aceasta e o formalitate prin care premierul informează președintele țării în privința faptului că și-au dat miniștrii”, a explicat fosta șefă de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu.

În acest context, ea a punctat că „este vorba doar de o cooperare între instituții”.

„În luna decembrie 2020, eu am spus franc că reieșind din conjunctura politică care există și din lipsa interesului de cooperare între mai multe autorități ale statului, eu îmi depun mandatul de ministru”, a declarat Dumbrăveanu.

Reprezentanții Președinției ne-au confirmat că decretele de eliberare a miniștrilor din Guvernului Ion Chicu nu au fost semnate de Maia Sandu: „Odată ce premierul și-a anunțat demisia, atunci toți miniștrii sunt demisionari. Este nevoie de acceptul premierului. Nu produce niciun efect juridic semnarea decretelor de către Maia Sandu, astfel că, nici nu vor mai fi semnate. E nonsens”.

Amintim, premierul Ion Chicu a anunţat că refuză să exercite interimatul funcţiei după 1 ianuarie 2021, împreună cu alţi trei miniştri, cei ai Sănătăţii, Finanţelor şi Economiei – Viorica Dumbrăveanu, Serghei Puşcuţa şi Anatol Usatîi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.