Este imposibil să se aprobe modificări la Codul Electoral, așa încât în toamnă, la alegerile prezidențiale, să se poată vota prin corespondență sau folosind votul electronic. Despre aceasta a declarat Maia Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, în cadrul unui live pe Facebook, când un internaut a întrebat despre posibilitatea unor discuții în Parlament cu privire la Legea votului prin corespondență și votul electronic în diasporă până la alegerile prezidențiale.
Maia Sandu a precizat că impedimentul principal este lipsa de încredere în instituțiile care trebuie să organizeze aceste procese. Potrivit ei, ca să fie asigurat votul electronic și votul prin corespondență, aceasta ar însemna instituții independente și credibile.
„Ca să avem siguranța că odată ce ne-am dat votul nu a intervenit nimeni ca să-l schimbe, aceasta este problema majoră pentru că altfel noi cu mare drag am sprijini aceste idei”, a spus lidera PAS.
La o altă întrebare referitor la care vor fi consecințele pentru alegerile din toamnă ale amendamentelor propuse la Codul electoral, Maia Sandu a menționat că în ultimele zile ale sesiuni de primăvară-vară, membrii Partidului Socialiștilor au venit cu mai multe modificări.
„Unele dintre acestea urmau să fie făcute după ce Curtea Constituțională, după alegerile din 2016, a trimis câteva solicitări Parlamentului și a cerut să corecteze cadrul legal pentru ca să nu se întâmple fraude, așa cum s-au întâmplat în 2016. Doar că pe lângă modificările bune, socialiștii au strecurat și niște lucruri proaste. Pe ei întotdeauna îi interesează frauda și noi ne-am opus acestor modificări”, a spus Maia Sandu .
Ea s-a referit la inițiativa socialiștilor de a micșora durata zilei alegerilor și de reducere a rolului observatorilor. „Noi credem că observatorii sunt importanți, pentru că ei trebuie să stea acolo și să vegheze asupra votului nostru, să nu-l fure cineva, să nu-l schimbe, să nu arunce cineva în urna de vot buletine fără ca oamenii să fi votat”, a adăugat lidera PAS.
Despre modul cum poate fi combătut fenomenul corupției în țară, Maia Sandu a menționat că lucrurile pot fi schimbate doar prin exemplul personal.
„În situația în care în fruntea țării îi avem pe cei mai mari corupți, cum să își schimbe comportamentul, cum să vadă lucrurile astea bine cetățenii? Ei trebuie să vadă exemplu de la cei din fruntea țării, corupția mare trebuie pedepsită. Oamenii trebuie să vadă că cei care au furat miliarde, care sunt cu funcții de răspundere și au comis acte de corupție sunt condamnați la pușcărie, le sunt confiscate averile. Iată doar atunci cetățenii o să creadă într-un stat care cu adevărat promovează onestitatea și nu promovează lupta cu corupția doar pe hârtie”, a spus aceasta.
Maia Sandu a fost abordată să se pronunțe și asupra situației în care șefii de direcție în educație încalcă legislația, iar profesorii nu au cui să se adreseze.
„Știu că se întâmplă aceste lucruri, ne-au fost semnalizate mai multe asemenea cazuri. E mare păcat că cei de la nivel local nu sunt solidari cu profesorii și nu creează condiții pentru ca lucrurile să se întâmple corect și bine. E urât când șefii de direcție învață de la partidele centrale comportamentul abuziv”, a comentat lidera PAS.
Aceasta a îndemnat profesorii, în funcție de problema cu care se confruntă, să raporteze situația la Inspecția Muncii sau la Ministerul Educației. În cazul în care au încercat și nu au primit un răspuns satisfăcător, au fost îndemnați să apeleze la membrii echipei PAS.ipn.md3
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.