Sanatoriul „Moldova” din Truscoveț, Ucraina, aflat în proprietatea Republicii Moldova, ar fi fost scos la vânzare în condiții neclare.
Despre aceasta susține deputatul fracțiunii DA, Chiril Moțpan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Cu această ocazie, deputatul a adresat un demers către Guvernul Republicii Moldova.
„În calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, mi s-a comunicat că sanatoriul „Moldova”, amplasat pe teritoriul Ucrainei, regiunea Truscoveț, care aparține Republicii Moldova, ar fi fost scos la vânzare.
Pornind de la informațiile care mi-au fost puse la dispoziție, solicit respectuos să ne comunicați care este statutul sanatoriului „Moldova” din Truscoveț? A fost sau nu scos la vânzare? Dacă da, atunci care este motivul?
De asemenea, solicit să ne comunicați:
- Ce bunuri imobile deține Republica Moldova în afara teritoriului Republicii Moldova?
- Unde sunt situate bunurile imobile deținute de Republica Moldova în afara teritoriului Republicii Moldova?
- Ce statut au bunurile imobile deținute de Republica Moldova în străinătate? Sunt folosite de corpurile diplomatice, sunt transmise în locațiune? Constituie obiectul unor litigii?
- Ce cheltuieli sunt suportate de Republica Moldova pentru întreținerea fiecărui bun imobil în parte?
- Care din ele sunt scoase la vânzare? Care este temeiul scoaterii la vânzare? Ce bunuri au fost vândute în ultimii 5 ani?
Drept temei de solicitare a acestor informații, precum și pentru obligațiunea Cancelariei de Stat de a o furniza, servește art. 21 alin. (3) din Legea nr. 39/07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, Orice persoană oficială este obligată, la legitimarea deputatului, să-i pună la dispoziţie informaţia necesară fără concordanţe şi permisiuni suplimentare.
În cazul în care informaţia reprezintă secret de stat, informarea deputatului se va face în condiţiile Regulamentului Parlamentului.
De asemenea, atrag atenția că răspunsurile la aceste întrebări prezintă un interes major pentru cetățenii Republicii Moldova, dat fiind că eventuala gestionare frauduloasă a acestor bunuri afectează în mod direct bugetul de stat.
Pe de altă parte, gestionarea eficientă a acestor bunuri și intervenția promptă în gestionarea lor ar permite acumularea de mijloace financiare suplimentare la bugetul de stat”, a conchis deputatul DA, Chiril Moțpan.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.