O statuie a dictatorului sovietic Iosif Stalin a fost reinstalată la metroul din Moscova, în plină mobilizare patriotică ce glorifică puterea fostei Uniuni Sovietice (URSS), alimentată de Kremlin, în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.
Monumentul, situat pe culoarul care leagă două linii în staţia Taganskaia, este un basorelief cu bărbaţi, femei şi copii care ţin flori în jurul unei sculpturi a lui Iosif Stalin (1878-1953) instalată pe un piedestal, relatează AFP, potrivit news.ro.
Transporturile Moscovei anunţau sâmbătă într-un comunicat că este vorba despre o reproducere identică a unei instalaţiii care s-a aflat în această staţie până în 1966.
Ele precizau că ea este dedicată victoriei URSS în al Doilea Război Mondial.
Stalin, care s-a aflat la putere de la sfârlitul anilor 1920 şi până la moartea sa în 1953, a desfăşurat represiuni uriaşe, soldate cu milioane de morţi. Însă, în Rusia, memoria sa este ambivalentă.
În ultimii ani, mai multe monumente care-l glorifică au reapărut în întreaga Rusie, adesea în urma unor iniţiative private şi în locuri puţin expuse.
Preşedintele rus Vladimir Putin condamnă din când în când crimele lui Stalin, însă Kremlinul urmează o linie prin care minimizează aceste crime şi victimele represiunii şi prin care reduce victimele acestei represiuni la strictul necesar în manualele de istorie.
Stalin este prezentat în primul rând în manuale ca un erou al celui de-al Doilea Război Mondial şi ca un gropar al nazismului, în contextul glorificării puterii militare a URSS, mai ales după invazia Ucrainei, unde Kremlinul dă asigurări că luptă împotriva ”neonaziştilor”.
Cei care denunţă această abordare se află în colimatorul autorităţilor ruse.
Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Memorial, care înregistrează atât represiunile sovietice, cât şi pe cele ale puterii actuale, a fost interzisă în 2021. Partidul Iabloko (liberal, în opoziţie), în continuare legal, dar slăbit, a denunţat monumentul instalat în metroul de la Moscova.
„Întoarcerea simbolurilor stalinismului la Moscova este un scuipat în faţa istoriei, înseamnă luarea în derâdere a urmaşilor victimelor represiunilor şi o ruşine pentru Moscova”, a denunţat într-un comunicat partidul.
Majoritatea foarte numeroaselor monumente ale lui Stalin – care se afla în centrul unui cult al personalităţii – au fost retrase în perioada ”destalinizării” de după moartea acestuia şi apoi după implozia URSS în 1991.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.