Acasă Extern Rusia îşi va reduce prezenţa consulară în Norvegia la solicitarea Oslo

Rusia îşi va reduce prezenţa consulară în Norvegia la solicitarea Oslo

0

Rusia îşi va reduce prezenţa consulară în Norvegia la solicitarea autorităţilor locale, a anunţat ambasada Moscovei la Oslo, relatează AFP, transmite Agerpres.

„În urma unei solicitări a părţii norvegiene de a face reduceri de personal până pe 17 octombrie 2024, corpul diplomatic al secţiei consulare a ambasadei va fi redus la doar doi diplomaţi”, a anunţat ambasada Rusiei pe pagina sa de Facebook luni seara.

Secţiile consulare ruse din Kirkenes (nord), lângă frontiera ruso-norvegiană, şi din Barentsburg, o comunitate minieră rusă din arhipelagul norvegian Svalbard, în regiunea arctică, au anunţat pe X şi Telegram că îşi vor întrerupe serviciile din acelaşi motiv.

Ministerul norvegian de Externe a confirmat marţi că „a purtat un dialog cu partea rusă pentru a garanta prezenţa diplomatică în ambele ţări”.

„Nu este vorba despre o expulzare de diplomaţi din Norvegia”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al misterului, Ragnhild Simenstad.

Nici Rusia şi nici Norvegia nu au precizat amploarea reducerii personalului consular rus pe care o va presupune această decizie.

În urma invaziei ruse în Ucraina, Norvegia a expulzat în aprilie 2023 un număr de 15 angajaţi ai ambasadei Moscovei la Oslo, pe care i-a suspectat de spionaj.

Ca represalii, Rusia a expulzat zece diplomaţi norvegieni de la Moscova.

Norvegia, care şi-a închis consulatul de la Murmansk (nord-vestul Rusiei), are în prezent doar o prezenţă diplomatică limitată în Rusia, cu o ambasadă cu un număr redus de angajaţi la Moscova şi un consulat la Sankt Petersburg.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.