Acasă Extern Rusia interzice 81 de publicații din UE. Care sunt posturile sancționate

Rusia interzice 81 de publicații din UE. Care sunt posturile sancționate

0

Federația Rusă a anunțat astăzi că interzice 81 de posturi de televiziune, ziare, portaluri și agenții de știri din 25 de state membre ale UE, precum și canale mass-media paneuropene. Printre publicațiile sancționate de Kremlin și acuzate de răspândirea „informațiilor false privind desfășurarea operațiunii militare speciale” se numără trei televiziuni din România și site-urile acestora. Mai exact, este vorba de ProTV, Digi24 și B1TV.

Pe lista publicată marți se regăsesc publicațiile Spiegel, Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania), El País, EFE (Spania), La Stampa, La Repubblica (Italia), Le Monde, Agence France-Presse (Franța), dar și canale pan-europene precum Politico and EUobserver, scrie ziar.md.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a precizat că acesta este riposta Moscovei față de decizia Consiliului UE din 17 mai de a interzice difuzarea publicațiilor „Izvestia”, „Rossiyskaya Gazeta” și a agenției de stat RIA Novosti – decizie care intră în vigoare astăzi, 25 iunie.

„Partea rusă a avertizat în mod repetat și la diferite niveluri că hărțuirea jurnaliștilor autohtoni din motive politice și interdicțiile nefondate impuse presei ruse în spațiul UE nu vor trece neobservate. Cu toate acestea, Bruxelles-ul și capitalele statelor UE au preferat să aleagă calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri „în oglindă” și proporționale cu o altă interdicție ilegitimă. Responsabilitatea pentru o asemenea evoluție a evenimentelor revine exclusiv conducerii Uniunii Europene și statelor acestei uniuni care au susținut o astfel de decizie”, se arată în comunicatul diplomației ruse.

Totuși, partea rusă a adăugat că își va revizui decizia, în cazul în care UE va ridica restricțiile asupra publicațiilor rusești.

Până la interzicerea a patru instituții mediatice care au legătură cu Kremlinul, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Moscova este la curent cu acțiunile pe care intenționează să le întreprindă UE și că Rusia va riposta prin aplicarea unor contramăsuri.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până în prezent, UE a interzis mai multor instituții media rusești sau pro-ruse – printre care se numără și postul propagandistic Russia Today, să emită în Europa. Interdicția se aplică tuturor mijloacelor de transmisie și distribuție dinspre sau către țările UE, fie prin cablu, satelit, internet sau platforme și aplicații de telefonie mobilă.

În pofida celor sus-menționate, instituțiile vizate și jurnaliștii lor pot să continue să lucreze pe teritoriul Uniunii Europene, atât timp cât nu își difuzează producțiile sau articolele acolo.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.