Acasă Extern Rusia a expulzat un diplomat britanic pentru presupuse activităţi de spionaj, deşi...

Rusia a expulzat un diplomat britanic pentru presupuse activităţi de spionaj, deşi venise la post de doar câteva săptămâni

0

Rusia a declarat marţi că expulzează un diplomat britanic pentru spionaj, deşi venise la post de doar câteva săptămâni, în cea mai recentă deteriorare a relaţiilor bilaterale şi-aşa grav tensionate, relatează Reuters.

Diplomatul, a cărui fotografie a fost difuzată în buletinele de ştiri TV, a fost identificat ca Edward Wilkes.

FSB, serviciul federal de securitate, a declarat, fără a oferi detalii, că el a furnizat în mod intenţionat informaţii false atunci când a intrat în Rusia. Diplomatul britanic venise să îl înlocuiască pe unul dintre cei şase diplomaţi britanici expulzaţi în luna septembrie, de asemenea sub acuzaţia de spionaj.

„În timpul activităţii de contrainformaţii, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a descoperit o prezenţă nedeclarată a serviciilor de informaţii britanice sub acoperirea ambasadei naţionale din Moscova”, a declarat FSB într-un comunicat. În acelaşi timp, FSB a descoperit semne că diplomatul menţionat (Edward Wilkes) „desfăşoară activităţi de informaţii şi subversive care ameninţă securitatea Federaţiei Ruse”, afirmă FSB.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul britanic Nigel Casey pentru a-i înmâna un „protest ferm”. Acesta a declarat că i s-a spus că Moscova va adopta o „linie intransigentă” faţă de orice activitate de spionaj britanică. 

Un purtător de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth şi Dezvoltare al Marii Britanii a declarat că „nu este prima dată când Rusia face acuzaţii răuvoitoare şi nefondate împotriva personalului” britanic. „Vom răspunde în timp util”, a promis Londra.

„Dacă Londra escaladează situaţia, partea rusă va da imediat un răspuns în oglindă”, a transmis MAE rus.

Moscova a anunţat, de asemenea, că a adăugat încă 30 de nume britanice – inclusiv membri importanţi ai cabinetului premierului Keir Starmer – pe o listă de persoane care nu au voie să intre în Rusia. Măsura este simbolică, deoarece niciun ministru britanic nu a mai vizitat Rusia de dinainte ca preşedintele Vladimir Putin să îşi trimită trupele în Ucraina în februarie 2022.

Reacţionând la expulzările de diplomaţi britanici din septembrie, Marea Britanie a respins acuzaţiile de spionaj şi a declarat că este complet inacceptabil comportamentul Rusiei.

De la începutul războiului din Ucraina, relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia au coborât la un nivel minim de după Războiul Rece. Marea Britanie s-a alăturat valurilor succesive de sancţiuni împotriva Rusiei şi a furnizat arme Ucrainei.

Rusia a declarat că Ucraina a lansat pentru prima dată rachete de croazieră britanice Storm Shadow asupra teritoriului său săptămâna trecută. Putin a citat acest lucru, precum şi lansarea de către Ucraina a unor rachete balistice ATACMS americane ca motiv pentru care Rusia a tras cu o nouă rachetă hipersonică asupra oraşului ucrainean Dnipro la 21 noiembrie.

Rusia cataloghează Marea Britanie şi Statele Unite drept puteri perfide care sprijină Ucraina în cadrul eforturilor lor de a destrăma Rusia şi de a acapara vastele sale resurse naturale – afirmaţii pe care Washingtonul şi Londra le resping ca fiind absurde.

În octombrie, Rusia a emis o dezminţire pe un ton dispreţuitor atunci când şeful serviciului de securitate britanic MI5 a declarat că serviciile secrete militare ruse sunt hotărâte să provoace „haos” în Marea Britanie şi Europa prin incendiere, sabotaj şi alte mijloace.

Posturile diplomatice la Moscova sunt acum considerate de ţările occidentale printre cele mai dificile din lume. Departamentul de Stat al SUA clasifică Moscova alături de Freetown, Mogadishu, Damasc şi Kabul în termeni de dificultate.

Diplomaţii occidentali aflaţi la Moscova spun că supravegherea intruzivă şi hărţuirea sunt frecvente, iar un ghid cunoscut sub numele de „Regulile Moscovei”, care a fost elaborat de spionii occidentali în perioada sovietică, a fost actualizat pentru Rusia modernă.

La rândul său, Rusia se plânge de mult timp că diplomaţii săi sunt hărţuiţi în mod obişnuit în marile capitale occidentale, în special în Statele Unite.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.