Planul Comisiei Europene intră abia acum în dezbatere și trebuie aprobat de toate statele membre și de majoritatea Parlamentului European până la finalul lui 2027.
Comisia Europeană a propus să aloce României fonduri europene în valoare de 60,2 miliarde de euro pentru perioada 2028-2034, potrivit unui document oficial al executivului european.
Suma cuprinde alocarea generală, care include fondurile de coeziune și banii pentru fermieri (54,6 miliarde), Fondul Social pentru Climă (4,6 miliarde) și banii alocați pentru migrație, afaceri interne și securitate (1 miliard).
„România va avea o alocare de aproximativ 60 de miliarde de euro pentru perioada 2028-2034. Nu uităm, este o propunere propunere a merge în consiliu, merge la Parlament, deci va exista un proces, dar aceasta este valoarea cu care comisia pornește la drum în această alocare de 60 de miliarde de euro propusă pentru România”, a declarat comisara Roxana Mînzatu, citată de Euronews.
Circa 5 miliarde de euro sunt reprezentate de fondul social pentru crimă, care are un statut special. Este extra-buget. Vom vedea în ce mod se alimentează acest fond. Dar, una peste alta, România vede o creștere a resurselor pe care le avea deja pe coeziune și politica agricolă comună”, a spus ea.
Prin comparație, Ungaria are alocate 37,7 miliarde, Polonia are 123,3 miliarde, Germania 68,4 miliarde, iar Franța 90,1 miliarde.
Comisia Europeană a propus miercuri un buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, în contextul în care blocul comunitar încearcă să răspundă la o gamă largă de provocări, variind de la intensificarea concurenței economice globale și până la creșterea nevoilor pentru apărare.
Cifra de 1.980 de miliarde de euro reprezintă o creștere semnificativă față de cea de 1.200 de miliarde de euro, echivalentul a 1% din PIB-ul UE, care a fost alocată pentru buget cu prilejul ultimului ciclu bugetar, între 2021 și 2027.
Noua cifră este deja contestată de unele state membre care cer de fapt o reducere a banilor alocați, în contextul politicilor de austeritate impuse la nivel național.
În schimb, Parlamentul European a atras atenția că că proiectul de buget nu lasă fonduri suficiente pentru prioritățile critice, iar programe-cheie vor fi în pericol, în timp ce, pe de altă parte, supravegherea democratică din partea PE va fi amenințată.
Propunerea Comisiei a dat doar startul unei dezbateri complicate pentru următorii doi ani. Principala problemă pare a fi lipsa banilor, în condițiile în care UE trebuie să crească cheltuielile pentru apărare și să plătească datoriile din perioada COVID, dar vrea să mențină și programele sale clasice, fondurile de coeziune și Politica Agricolă Comună.
Decizia finală trebuie aprobată până la sfârșitul lui 2027 de toate statele membre și de o majoritate absolută a Parlamentului European.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.