Acasă Extern VIDEO // România este zguduită de un scandal de amploare. Patru luni,...

VIDEO // România este zguduită de un scandal de amploare. Patru luni, trei anchete și doi medici reținuți

0

România este zguduită de un scandal de amploare. Acțiunea are loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, acolo unde doi medici sunt acuzați de omor calificat și tentativă de omor. Între timp, personalul medical anunță că nu mai rezistă și demisionează, iar internările sunt blocate. Euronews.ro prezintă cronologia cazului.

Scandalul a izbucnit pe 11 aprilie. Atunci au ajuns în presă declarațiile unui cadru medical, care dezvăluia că, în perioada 4-7 aprilie, deci în decurs de doar patru zile, 17 pacienți de la ATI au decedat, din cauza administrării incorecte a unui medicament. Dintre pacienții morți care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, suferea de diabet și avusese mai multe accidente vasculare. Era internat în spital din decembrie 2023. Cel mai în vârstă pacient care murise la Pantelimon avea 92 de ani. Imediat după dezvăluirile din presă, conducerea spitalului a anunțat că a format o comisie care să verifice acuzațiile.

A doua zi, pe 12 aprilie, încep anchetele la spital, iar un rezultat preliminar arată că decesele nu au putut fi evitate. Corpul de Control din Ministerul Sănătății a fost trimis la Spitalul Pantelimon. În paralel, și procurorii adunau documente. O zi mai târziu, ministrul de resort, Alexandru Rafila, era în fața spitalului.

Câteva zile mai târziu, la 17 aprilie 2024, se termină anchetele administrative la Spitalul Pantelimon. „Comisia nu a constatat nicio abatere profesională”, au declarat responsabilii. Șase zile mai târziu, a apărut raportul comisiei interne din spital. Responsabilii au ajuns la aceeași concluzie: „în secția de Anestezie-Terapie Intensivă de la Pantelimon, medicii au procedat corect. Ba mai mult, asistenta care a făcut denunțul era pusă la zid”.

La patru luni distanță, pe 7 august, doi medici și o asistentă au fost reținuți. Ministrul Sănătății își schimbă radical opinia și cere public demisia directorului medical și a managerului spitalului Pantelimon. Solicitarea lui Alexandru Rafila a venit cu doar câteva ore înainte ca Parchetul de pe Lângă Tribunalul București să anunțe, oficial, că propune arestarea preventivă a doi medici, pentru acuzații de omor calificat și tentativă de omor calificat.

Potrivit adevarul.ro, noradrenalina, medicamentul aflat în centrul anchetei de la Spitalul Pantelimon, este un tratament care se dă „doar în momente de șoc”, spun medicii ATI.

Noradrenalina (sau norepinefrina) este un medicament utilizat pentru creșterea rapidă a tensiunii arteriale în situații de urgență. Acționează ca un vasoconstrictor, micșorând diametrul vaselor de sânge și astfel crescând presiunea arterială. Este administrată doar adulților pe termen scurt și sub supraveghere medicală strictă. Deși este produsă în mod natural de organism, în context de urgență, poate fi administrată suplimentar pentru a restabili tensiunea arterială la valori normale.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.