Acasă Extern „Rezervat încă din pântec” și vândut: Cum a plasat o rețea de...

„Rezervat încă din pântec” și vândut: Cum a plasat o rețea de trafic de bebeluși cel puțin 25 de copii

0

O rețea de trafic de bebeluși care opera între Indonezia și Singapore a fost destructurată de poliția indoneziană, după ce cel puțin 25 de copii ar fi fost vânduți din 2023 încoace. Autoritățile au arestat 13 persoane în orașele Pontianak și Tangerang și au salvat șase bebeluși care urmau să fie traficați. Toți copiii salvați aveau în jur de un an, scrie BBC.

Poliția spune că traficanții căutau mame care nu doreau sau nu puteau să-și crească copilul, uneori prin Facebook, apoi continuau discuțiile pe WhatsApp.

„Unii bebeluși erau chiar rezervați din pântec”, a declarat comisarul Surawan, șeful Direcției de Investigații Criminale din Java de Vest, pentru BBC News Indonesia. După naștere, gruparea acoperea costurile spitalizării, le plătea mamelor o „compensație” și lua copilul.

„Bebelușii erau mai întâi adăpostiți în Pontianak, unde li se făceau documente false de imigrare, apoi erau trimiși în Singapore”, a explicat comisarul Surawan.

Conform poliției, bebelușii erau vânduți cu sume cuprinse între 11 milioane și 16 milioane de rupii indoneziene, adică între 673 și 979 de dolari americani, echivalentul a 500–750 de lire sterline. Printre copiii traficați se numără 12 băieți și 13 fete, majoritatea provenind din diferite zone ale provinciei Java de Vest.

Autoritățile spun că, după vânzare, mulți dintre acești copii și-ar fi schimbat cetățenia, dar documentele sunt încă căutate.

„Sarcina noastră imediată este să găsim persoanele care i-au adoptat în Singapore”, a declarat Surawan.

Poliția a anunțat că va colabora cu Interpol și cu autoritățile din Singapore pentru a-i localiza pe cumpărători și pe complicii rețelei care sunt în afara țării. Toți vor fi trecuți pe lista persoanelor urmărite internațional și se va cere emiterea de red notice.

Până acum, poliția nu are dovezi că vreun copil a fost răpit cu forța. În toate cazurile, transferul s-a făcut pe baza unui acord, a spus comisarul. Unii părinți care au declarat că le-a fost răpit copilul ar fi făcut acest lucru doar pentru că „intermediarul nu le-a plătit suma promisă”.

Dacă se dovedește că a existat un acord între părinți și traficanți, părinții pot fi inculpați pentru infracțiuni legate de protecția copilului și trafic de persoane”, a avertizat Surawan.

Ai Rahmayanti, comisar în cadrul Comisiei pentru Protecția Copilului din Indonezia (KPAI), a declarat că aceste rețele vizează în special femei în situații disperate.

„Unele au rămas însărcinate în urma unui viol, altele au fost abandonate de soți sau au avut sarcini nedorite din relații ocazionale”, a explicat ea.

Traficanții se dau drept clinici, orfelinate sau adăposturi sociale, iar promisiunile lor sună inițial bine: „Poți naște și să-ți iei copilul acasă”. Dar în realitate, „oferă bani și transferă ilegal custodia copilului”, spune comisara.

Deși nu există statistici oficiale clare, datele KPAI arată o creștere a cazurilor de adopții ilegale și trafic de copii. În 2020 au fost înregistrate 11 cazuri În 2023, numărul a crescut la 59 de cazuri.

Ultimele cazuri investigate s-au petrecut în 2024, în orașe precum Depok (Java de Vest) și Bali, unde bebelușii erau vânduți la prețuri mai mari.

„În Java, prețul e între 11 și 15 milioane de rupii. În Bali poate ajunge la 26 de milioane. Prețul diferă și în funcție de aspectul fizic al copilului”, a spus Ai Rahmayanti.

Lupta împotriva traficului de bebeluși și copii rămâne o luptă globală, de la centre ilegale de surogat până la adopții false, metodele sunt diverse și persistente.

Potrivit The Daily Beast, în iulie 2025, un cuplu din Arcadia, California, a fost arestat după ce poliția a găsit 21 de copii proveniți din sarcini surogat în casa lor. Doi copii prezentau semne de abuz, iar ancheta include suspiciuni de trafic sub acoperirea unei agenții de surogat, „Mark Surrogacy”. Ancheta este în curs.

În iunie 2025, poliția din Hathras, lângă Delhi, a salvat doi copii de 6 luni, vânduți cu 5 mii de rupii, adică aproximativ 5.500 de euro, acuzați fiind traficanți și cumpărători din Delhi, scrie The Times of India.

Cazul face parte dintr-o rețea mai mare interstatală, în care șase persoane fuseseră deja arestate în luna mai a aceluiași an.

Aceeași sursă a făcut public și cazul de la sfârșitul lunii mai 2025, când poliția din Telangana, Hyderabad, a destructurat o rețea care a vândut 10 bebeluși către cupluri infertile, rețele operate între statul Telangana și zonele din jur.

Cazul din Singapore se înscrie în tiparul internațional al exploatării vulnerabilităților financiare și administrative, scrie BBC. Acest context arată cât de importantă este cooperarea internațională între poliții, Interpol, spitale și ONG‑uri pentru identificarea victimelor și destructurarea rețelelor.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.