Chișinăul va activa Mecanismul protecției civile a UE, solicitând 11 centrale electrice cu turbine pe gaz. Este vorba despre o centrală cu puterea de 125 de megawați și 10 cu puterea de 10 megawați. O decizie în acest sens a fost adoptată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit deciziei CSE, aceste centrale urmează a fi instalate la Termoelectrica și CET-Nord. Ultimele ar putea fi instalate într-un termen de la trei la cinci luni.
Noile centrale vor fi instalate la Termoelectrica și CET Nord, întreprinderi termoenergetice de stat care dispun de toată infrastructura necesară atât pe partea de gaze naturale, cât și conexiuni la rețeaua de energie electrică, scrie radiomoldova.md.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, după ce vor fi instalate, acestea vor crește capacitatea de generare a energiei electrice cu cel puțin 125 MW, iar dacă va primi și cele 10 centrale mici – cu un total de 225 MW. Acestea vor contribui la acoperirea consumului final de energie după încheierea sezonului de încălzire, când centralele electrice cu termoficare nu vor mai produce energie termică și, respectiv, vor reduce volumul de energie electrică produsă.
Astfel, odată cu încheierea sezonului de încălzire, în lunile de primăvară, CET-urile vor genera în continuare cca 40-50 MW în scopul producerii apei calde menajere. În lunile de vară sarcina electrică a CET-urilor este în jur de 15 MW.
În lunile de primăvară-vară, crește considerabil producerea energiei electrice din surse regenerabile, capacitatea cărora la începutul acestui an constituie în jur de 600 MW.
Restul energiei necesare, urmează a fi importat.
Ce este Mecanismul de protecție civilă al UE și cum funcționează?
Mecanismul de protecție civilă al UE, creat în 2001, facilitează cooperarea între statele membre și cele 10 țări participante pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la dezastre. Atunci când o țară solicită asistență, Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) mobilizează rapid resurse precum echipamente și experți.
Acesta acoperă cel puțin 75% din costurile de transport și/sau operaționale ale intervențiilor și poate fi activat atât pentru situații din interiorul UE, cât și la nivel global. În plus, mecanismul susține și pregătirea autorităților naționale, schimbul de bune practici și dezvoltarea unor standarde comune pentru răspunsul la urgențe.
Exemple recente de activare a mecanismului
În 2023, mecanismul a fost activat de 66 de ori, inclusiv pentru războiul din Ucraina, incendiile de vegetație din Europa și cutremurul din Siria și Turcia. În cazul războiului din Ucraina, mecanismul a coordonat cea mai mare operațiune de urgență de până acum, oferind ajutoare precum echipamente de adăpost, generatoare și combustibil.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.