La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat cu 278 de voturi Declarația de Independență a Republicii Moldova. În contextul alegerilor deputaților din primul Parlament exclusiv în circumscripții uninominale, putem constata cu maximă certitudine că certificatul de naștere a noului stat a avut cea mai mare reprezentativitate și sprijin în societate.
Implozia URSS, dar și voința generalizată a unei generații de moldoveni, au adus la apariția pe harta Europei, pe harta lumii, a unui nou stat, situat chiar din primele zile în vâltoarea unor evenimente care prin amploarea și profunzimea lor au schimbat arhitectura mondială și paradigma relațiilor internaționale.
Erau mulți, atât acasă, dar și din exterior, care nu dădeau Republicii Moldova nici o șansă de supraviețuire. Pe bună dreptate, au urmat evenimente pline de dramatism în întregul spațiu post sovietic. Criza economică profundă, ruperea vechilor relații economice, conflictele regionale, lipsa experienței în domeniul construcției statale – toate au pus la grele încercări tânărul stat.
Astăzi, la împlinirea celor 29 de ani de la proclamarea Independenței, putem constata cu toată certitudinea că Republica Moldova este un stat afirmat în plan internațional, bazat pe principiul separației puterilor, unde se respectă drepturile fundamentale ale omului și funcționează sistemul pluripartidist, iar economia de piață a devenit una funcțională și competitivă. Și, ca o confirmare a faptului că ideea de independență s-a bazat pe un larg sprijin popular este existența unei societăți mature, care își asumă pe deplin și cu firească mândrie identitatea și simbolurile acestui stat.
Anul 2020 este unul din cele mai dificile din istoria recentă. Două calamități de proporții s-au abătut asupra noastră și au periclitat evoluția firească: pandemia și seceta cumplită. În prima linie a bătăliei cu aceste grave provocări se află medicii, fermierii, dar impactul este resimțit de întreaga societate. Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de solidaritate și spirit de sacrificiu. Depășirea urmărilor dezastruoase ale secetei și lupta pentru stăvilirea pandemiei nu sunt doar problemele Parlamentului, Guvernului, Președintelui Republicii Moldova, instituțiilor statului. Această luptă este despre noi și pentru noi.
În acest an greu mai avem de susținut un examen dificil. Alegerile prezidențiale poartă în sine pericolul unei scindări profunde în societate. De maturitatea și responsabilitatea tuturor actorilor politici depinde dacă vom trece cu demnitate și calm acest scrutin. Partidele și candidații lor pot și trebuie să aibă viziuni politice diferite și chiar contradictorii, însă cetățeanul își va exprima liber votul în cadrul unui exercițiu democratic, după care revine calm și solidar la lupta cu multiplele probleme comune.
În această zi plină de semnificații istorice avem cu toții responsabilitatea față de generația care a transformat frumosul și vibrantul vis de independență în realitate, dar și față de cei care vor veni și viața cărora depinde de ceea ce facem noi astăzi.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.