Pentru prima dată, Republica Moldova apare în clasamentul global al celor mai influente țări pe plan internațional (Global Soft Power Index), aflându-se pe locul 118 din 193 de state incluse în acest clasament.
Astfel, în 2024 Republica Moldova intră, alături de un grup de 70 de state, pentru prima dată în cercul țărilor recunoscute pentru influența culturală, socială și economică în lume, scrie mold-street.com.
Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, este pentru prima dată când Republica Moldova are metrici internaționali de percepție și acest lucru înseamnă că noi suntem recunoscuți pentru calitatea oamenilor, a valorilor și relațiilor comerciale.
„Este un pas importat în promovarea imaginii țării noastre. În același timp, este o oportunitate care va deschide noi orizonturi pentru atragerea investițiilor”, susţine Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării.
Așadar, potrivit MDED, cei trei indicatori la care Moldova are un scor bun sunt: reputația, oamenii și valorile, business-ul și comerțul.
Pe de o altă parte, o simplă privire la acest clasament relevă că Republica Moldova este depășită de alte state din regiune, precum Macedonia de Nord se află pe locul 109, Armenia – pe locul 106, Albania – pe locul 92, Belarus – pe locul 88, iar Georgia – pe locul 54, înaintea Estoniei sau României.
Brand Finance face şi o evaluare a brandului de ţară al Republicii Moldova, care este estimat la 12,3 miliarde de dolari. Pentru comparaţie brandul de ţară al Armeniei este evaluat la 17,79 miliarde de dolari, al Albaniei – 13,54 miliarde de dolari, al Georgiei – 23,66 miliarde de dolari, al Estoniei – 50,55 miliarde de dolari, iar al României – aproape 216 miliarde de dolari.
Cel mai valoros brand este cel al Statelor Unite – 32,27 trilioane de dolari, urmat de al Chinei – 19,96 trilioane de dolari şi cel al Germaniei – 4,95 trilioane de dolari.
Hard Power subminează Soft Power
Totodată, potrivit clasamentului, experiența țărilor implicate în conflicte armate scade în puterea lor soft în acest an. În jos cu trei locuri, Rusia atinge un minim fără precedent pe locul 16, în primul rând din cauza percepțiilor negative în jurul agresiunii sale împotriva Ucrainei. În ciuda acestui fapt, înregistrează o revenire minoră a Reputației, deoarece războiul devine din ce în ce mai normalizat, marcat de o schimbare de +0,3 și o avansare cu 30 de ranguri pe locul 75.
Luptându-se să-și mențină sprijinul internațional, Ucraina se confruntă cu o scădere cu șapte locuri până pe locul 44, deși rămâne mai sus în clasament decât înainte de invazie. În ciuda faptului că și-a păstrat o familiaritate semnificativă câștigată din apărarea eroică împotriva agresiunii ruse din 2022, Ucraina pierde patru ranguri în Influență din cauza îmbunătățirii mai lente în comparație cu alte națiuni.
Poziționat pe locul 76 în reputație, locul Ucrainei chiar sub Rusia dezvăluie diferențele profunde în perspectivele globale asupra conflictului.
Puterea soft a Israelului a scăzut semnificativ, coborând cu 5 locuri până la un minim istoric de 32 după invazia sa din Gaza. În ciuda sprijinului internațional larg răspândit inițial după atacurile teroriste din partea Hamas, rezultatele sondajului Global Soft Power Index arată că decizia de a riposta cu toată forța a avut un impact negativ asupra percepțiilor globale ale Israelului, constată Brand Finance.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.