„Regina” criptomonedelor din Bulgaria, Ruja Ignatova, a ajuns pe lista celor mai căutate 10 persoane de către FBI – Federal Bureau of Investigation. Ignatova a creat o piramidă globală, denumită OneCoin, care s-a răspândit și în Republica Moldova.
Mai mulți moldoveni au fost atrași în ingineria financiară, iar RISE Moldova a decriptat, anterior, rețeaua și i-a surprins în joc pe un fost secretar de stat la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție la Ministerul Apărării, interpreți, oameni de afaceri, dar și sponsori de partid.
De sus, cei mai grei moldoveni din piramidă au alunecat într-un dosar penal pentru escrocherie. Acum, FBI oferă o recompensă de până la 100.000 de dolari pentru informații care ar putea ajuta la identificarea și arestarea bulgăroaicei Ruja Ignatova.
OneCoin este o monedă digitală inventată de bulgăroaica Ruja Ignatova. Vizionarii companiei prezintă OneCoin drept o monedă bazată pe criptografie, fiind creată printr-un proces numit „minerit”, iar valoarea monedei depinde de factori, cum ar fi utilitatea, cererea și oferta. Din punct de vedere legal, așa-zisa „criptomonedă” nu este înregistrată la niciun organism acreditat și nu este recunoscută de niciun for competent local sau internațional.
Rețeaua OneLife este formată dintr-un lanț uman în creștere, care s-a născut din marca monedei digitale OneCoin. Aceasta funcționează după principiile unei piramide financiare. Fiecare membru care aduce alți membri în rețeaua OneLife primește un comision, iar banii grei urcă spre vârf.
Produsul oferit de companie constă în „pachete educaționale” – prezentări și cursuri on-line despre cum să mineze și să tranzacționeze OneCoin, care costă între 110 și 55.555 de euro, iar pe unele platforme afiliate companiei „pachetele” s-au vândut cu peste 100 de mii de euro.
Pe site-ul oficial OneLife, la contacte este trecută compania OneLife Network Ltd, cu sediul în jurisdicția offshore din Belize care, la moment, este inactivă.
Rețeaua din Moldova
Începând cu 2016, lanțul uman a fost sudat de Andrian Arseni și Lilia Scutaru – singurii moldoveni cu statut de „diamant” în rețeaua piramidală, cea mai importantă titulatură care a fost obținută de un membru OneLife în Moldova. Urmează nivelurile inferioare: „smarald”, „rubin”, „safir”, iar pe ultimul palier – partenerii independenți de marketing.
OneLife și OneCoin Moldova își promovau activitatea intens, prin intermediul site-urilor de socializare și a conferințelor publice organizate în mai multe orașe din țară. Ulterior s-a încercat legalizarea inginerii financiare sub paravanul unei organizații non-profit, înregistrată în aprilie 2017, cu denumirea de „Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei”.
Despre această organizație Rise Moldova a aflat de la Alexandru Ghinda, un personaj cunoscut în cercul OneCoin Moldova. Un reporter RISE incognito l-a abordat pe Ghinda, sub pretextul unei investiții în moneda virtuală, iar acesta i-a oferit o copie a certificatului de înregistrare a Centrului – lăsând să se înțeleagă că ingineria financiară este oficializată la Chișinău.
Sediul juridic a fost înregistrat în apartamentul unui bloc cu 11 etaje din sectorul Buiucani din Chișinău. Adresa fizică a oficiului OneCoin și OneLife din Moldova este într-un alt sector din Chișinău. Pe str. Alecu Russo 15, într-un bloc cu oficii. La etajul patru, biroul 31. Aici ușa este încuiată și nici urmă de activitate.
Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei este administrat de Lilia Scutaru care este și membră fondatoare.
Asociați în lanț
Un alt asociat este Andrian Arseni, al doilea cel mai greu moldovean din OneCoin Moldova. Acesta a spus că a ajuns în rețea după ce a fost la o prezentare în București, România. Acolo i-a plăcut ideea. La început a cumpărat un „pachet educațional” de aproximativ 500 de euro. „La București mă cazez cu această monedă”, susține vizionarul.
Andrian Arseni (despre Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei): A fost o intenție foarte bună de a crea o asociație legată cu tehnologia… Au fost niște planuri să facem legături cu asociații din România, Ucraina…, dar încă nu s-a împlinit acel vis pe care și-l dorea asociația. Am avut intenții bune, să aducem, să promovăm, să informăm lumea… Nu a funcționat deloc.
Arseni este prezent și în politică. Este membru în Consiliul politic național al Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. La alegerile locale generale din 2015 Arseni a donat partidului 30 mii de lei, iar anul trecut a mai virat PDM-ului încă 30 mii de lei.
În lista membrilor fondatori mai figurează și Anatol Mămăligă, fostul secretar de stat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a plecat anul trecut din administrația publică. Asta după ce instituția a fuzionat cu Ministerul Sănătății.
În aceeași listă cu Mămăligă se regăsește și Sergiu Merlan, care a activat până în 2016 în funcția de șef de direcție în Departamentul Dotări al Ministerului Apărării. Citește mai departe AICI.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.