Acasă Extern Regele Charles vrea să elimine un cuvânt din vocabularul britanicilor. De ce

Regele Charles vrea să elimine un cuvânt din vocabularul britanicilor. De ce

0

Regele Charles al III-lea intenționează să aducă schimbări semnificative în sistemul onorurilor și al vocabularului asociat Casei Regale, cu scopul de a se distanța de trecutul imperialist al Marii Britanii. Planurile discutate de oficialii regali vizează eliminarea cuvântului „imperiu” din titlurile și onorurile acordate de Coroană, o schimbare importantă care ar semnala o reorientare a Casei Regale spre valorile moderne de egalitate și respect intercultural.

De ce vrea Regele Charles să elimine cuvântul „imperiu”

Ideea de a renunța la cuvântul „imperiu” face parte dintr-o reformă propusă de Regele Charles și susținută de oficialii regali.

Conform biografiei lui Charles scrisă de Robert Hardman, cavalerii din Ordinul Imperiului Britanic ar putea alege, în curând, să primească un titlu alternativ: Ordinul de Excelență Britanică.

Acest nou titlu ar elimina referința directă la „imperiu,” încercând să se îndepărteze de conotațiile negative asociate perioadei coloniale britanice. În ciuda acestei schimbări, cei care doresc să păstreze vechiul titlu o pot face, ceea ce sugerează o tranziție treptată în care tradiția va coexista cu modernizarea.

Această mișcare survine în contextul unei atenții tot mai mari față de impactul colonialismului și de dezbaterea legată de moștenirea acestuia în fostele colonii. Cuvântul „imperiu” este considerat de multe ori sensibil, amintind de un trecut marcat de inegalități, sclavie și exploatarea resurselor naturale și umane din țările ocupate.

Regele Charles a subliniat în mod repetat, încă de când era prinț de Wales, că se simte afectat de moștenirea sclaviei și de impactul negativ asupra comunităților indigene, discutând deschis despre acest subiect sensibil în cadrul summit-urilor Commonwealth-ului.

Percepțiile publice și poziția față de schimbare

Decizia de a renunța la cuvântul „imperiu” din onoruri a fost salutată de personalități care au refuzat în trecut să accepte astfel de distincții din cauza semnificațiilor negative asociate cu imperialismul.

Actorul Alan Cumming și poetul Benjamin Zephaniah sunt exemple notabile de figuri publice care au respins Ordinul Imperiului Britanic, criticând simbolismul său și legăturile cu trecutul colonial. Aceștia consideră că imperialismul britanic amintește de o perioadă de sclavie și de o nedreptate socială care a afectat timp de secole numeroase popoare și culturi.

Gestul regelui ar putea răspunde astfel acestor critici și ar putea îmbunătăți imaginea monarhiei, făcând-o mai conectată la realitățile sociale contemporane. Într-o lume tot mai atentă la problemele de egalitate și justiție socială, schimbarea denumirii ar putea avea un impact profund asupra percepției publice față de monarhie.

Acest pas ar semnala un angajament clar din partea Casei Regale de a îmbrățișa o identitate britanică modernă, eliberată de conotațiile negative ale trecutului colonialist.

Reformele și viitorul monarhiei

Schimbarea denumirii onorurilor este văzută ca un pas înainte pentru monarhia britanică, care a fost mult timp asociată cu expansiunea imperială. Noua denumire, Ordinul de Excelență Britanică, propusă pentru a înlocui Ordinul Imperiului Britanic, aduce o notă de respect și egalitate, evitând legăturile cu perioada de colonizare.

Această propunere este una dintre măsurile ce ar putea fi luate în considerare de guvernul lui Sir Keir Starmer pentru a reconfigura sistemul de onoruri și pentru a răspunde așteptărilor publicului contemporan.

Schimbările ar putea, de asemenea, să redefinească relația dintre Marea Britanie și țările Commonwealth-ului, din ce în ce mai conștiente de trecutul colonial și de impactul său asupra populațiilor locale. În cadrul unui summit din 2022 desfășurat în Rwanda, Regele Charles a reafirmat deschiderea sa de a discuta despre sclavie și despre moștenirea acesteia asupra comunităților afectate.

Gestul său de a renunța la simbolurile imperiale poate fi interpretat drept o continuare a acestui angajament și un pas spre o monarhie mai incluzivă și mai conștientă de responsabilitățile sale istorice.

În concluzie, eliminarea cuvântului „imperiu” din onoruri reflectă eforturile Regelui Charles de a transforma Casa Regală într-o instituție mai modernă, mai incluzivă și mai adaptată la valorile de astăzi.

Această schimbare de limbaj poate schimba fundamental percepția asupra monarhiei britanice, aducând-o mai aproape de cetățeni și de sensibilitățile contemporane.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.