În anul 2020, dependența Republicii Moldova de livrările de curent electric de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (cunoscută și ca Centrala de la Cuciurgan) s-a accentuat, arată datele prezentate de producătorul din regiunea separatistă. Astfel, în anul 2020, Centrala din regiunea separatistă transnistreană, deținută de gigantul rus Inter RAO UES, a produs circa 4,69 miliarde kWh de energie electrică, cu 10% mai mult ca în 2019, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Acesta este un volum-record din ultimii opt ani, arată datele publicate de companie.
70% din energie este cumpărată de o companie de stat de la Chișinău
Potrivit datelor, coeficientul de utilizare a capacităților a ajuns la 21,2%, în timp ce în 2019 a fost de 19,2%, iar în 2013 – de 13,8%.
Creșterea producției a fost asigurată, în special, de achizițiile de energie electrică de către furnizorii din Republica Moldova, care au crescut în 2020 cu circa 14%.
În special, este vorba de compania de stat Energocom, care este și intermediarul principal al achizițiilor de energie, care este livrată consumatorilor prin companiile de furnizare.
S-a întâmplat și după ce, în anul trecut, Republica Moldova a renunțat practic la importul de energie electrică din Ucraina, care era mai scumpă cu circa 20% decât cea de la Cuciurgan.
Datele publicate de Centrala Termoelectrică Moldovenească arată că 70% (3,25 miliarde kWh) din producția de energie este livrată consumatorilor din Republica Moldova de pe malul drept al Nistrului, în timp ce în regiunea separatistă livrează doar 24% (1,24 miliarde kWh) din curenul electric produs.
Noul director al Centralei, Valentin Trubceanin, fost deputat din partea Partidului Rusia Unită în regiunea Ulianovsk, s-a arătat satisfăcut de rezultatele obținute.
Planul este de a pătrunde pe piața UE
Anterior, conducerea Centralei anunța că planifică să-și extindă capacitățile și să înceapă să exporte în anii 2022-2024 curent electric în România, imediat ce Chișinăul își va sincroniza sistemul electric cu cel european.
„Acum se lucrează la asta și noi am propus ca experții noștri să participe la grupurile de lucru respective, să nu ne trezim apoi că parametrii tehnici nu permit exportul curentului de la Centrala de la Cuciurgan către România. Proiectele sunt planificate pentru anii 2023-2024”, declara un an în urmă Alexei Șirma, fostul șef al întreprinderii din Transnistria.
În plus, în cadrul unei ședințe a comisiei moldo-ruse, oficialii de la Moscova ar fi sugerat Chișinăului să semneze contracte cu Cuciurganul pe termene mai lungi de un an. Acest lucru ar permite centralei să-și facă planuri pe termen mai lung și să modernizeze echipamentele. „Dacă va exista cerere, RAO EES poate investi și în construirea de noi centrale”, afirma fostul manager.
Centrala de la Cuciurgan este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul transnistrean și produce curent electric din gazele livrate de Gazprom, Republicii Moldova.
Regimul de la Tiraspol nu achită Gazprom-ului consumul de gaze, iar datoria, care constiutuie deja 7,5 miliarde de dolari, este trecută pe seama companiei moldo-ruse Moldovagaz.
Cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în balanța energetică a Republicii Moldova este de peste 80 la sută. În prezent, aceasta funcționează acum la doar 21 la sută din capacitate.
Centrala a fost cumpărată acum 15 ani, în condiții dubioase, de gigantul rus Inter RAO UES. Mai mulți șefi din cadrul întreprinderii sunt foști angajați ai serviciilor secrete (FSB) din Rusia.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.