La combinatul siderurgic Azovstal se desfășoară lupte grele și sângeroase, a declarat un comandant ucrainean, deși Rusia a declarat că joi va deschide coridoare de evacuare din uzină. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că 344 de persoane au fost evacuate miercuri din Mariupol și zonele învecinate către Zaporijie. El a cerut încetarea focului pentru evacuarea celor blocați la orașul Mariupol, în special femeile și copiii care se află încă în combinat.
Rușii au schimbat indicatorul de la intrarea în Mariupol cu unul în limba rusă
Rușii au schimbat indicatorul de la întrarea în Mariupol. În locul celei în limba ucraineană și în engleză, au pus un indicator în care numele orașului este scris doar în limba rusă.

Lukașenko spune că nu s-a așteptat ca invazia rusească „să se lungească atât”
Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spune că nu s-a așteptat ca războiul din Ucraina să dureze atât de mult și pretinde că a „făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-l opri”, dar că Ucraina „a provocat” Rusia, relatează Euronews, citând un interviu pe care Lukașenko l-a acordat AP.
Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, a apărat invazia lansată de Rusia împotriva Ucrainei dar a spus că nu s-a așteptat „să dureze atât de mult”.
„Nu sunt suficient de implicat în această problemă ca să spun dacă totul merge conform planului, așa cum spun rușii sau cum o simt eu. Vreau să subliniez încă o dată – eu simt că această operațiune s-a lungit”, a spus Lukașenko într-un interviu de aproape o oră și jumătate, la Minsk.
Lukașenko susține, de asemenea, că Ucraina „a provocat” Rusia și a insistat că Belarusul „susține pacea”.
„În mod categoric, noi nu acceptăm niciun război. Am făcut și facem tot ce putem acum ca să nu avem război. Datorită subsemnatului, mie adică, au început negocierile între Ucraina și Rusia”, a spus dictatorul bielorus.
Lukașenko a mai spus că folosirea armelor nucleare în conflict ar fi „inacceptabilă” dar că nu știe dacă Rusia are vreun astfel de plan.
„Nu doar că ar fi folosirea armelor nucleare inacceptabilă, pentru că este chiar lângă noi, noi nu suntem dincolo de ocean precum SUA. Ar fi inacceptabilă și pentru că ar putea să arunce planeta de pe orbită cine știe unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de așa ceva – asta e o întrebare pe care trebuie să o puneți conducerii rusești”, a mai spus Lukașenko.
Rusia a desfășurat forțe pe teritoriul bielorus sub pretextul unor exerciții militare comune, după care le-a trimis în Ucraina în 24 februarie, în cadrul invaziei care durează deja de mai bine de două luni.
La începutul săptămânii, anunțul unor noi exerciții militare ale armatei bieloruse a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că țara s-ar pregăti să se alăture direct invaziei rusești. Lukașenko spune, însă, că exercițiile nu au scopul de a amenința pe nimeni.
„Noi nu amenințăm pe nimeni, nu o vom face. Mai mult, noi nici nu putem să amenințăm – știm cine sunt cei care ni se opun, așa că să pornim un conflict, un fel de război aici, nu este în interesele statului bielorus. Așa că Occidentul poate să doarmă liniștit”, a concluzionat Lukașenko.
Comandant al batalionului Azov: Rușii nu își respectă promisiunea de încetare a focului la Azovstal
”Ruşii nu îşi respectă promisiunea de încetare a focului” la complexul siderurgic Azovstal din Mariupol, ultimul bastion ucrainean în acest oraş port devastat de bombardamente, a afirmat joi un comandant al batalionului Azov care apără oţelăria, informează AFP.
„Ruşii nu îşi respectă promisiunea de armistiţiu şi nu permit evacuarea de civili”, în continuare refugiaţi alături de combatanţi în subteranele acestei imense uzine, a afirmat Sviatoslav Palamar, comandant-adjunct al regimentului Azov într-un mesaj video pe Telegram.
Kremlinul a afirmat înainte de aceasta că mai multe coridoare umanitare „funcţionează” la Azovstal şi că armata rusă respectă acolo acordul de încetare a focului pe care l-au anunţat cu o zi înainte pentru joi, notează Agerpres.
„În urmă cu trei zile, duşmanul a pătruns pe teritoriul Azovstal, unde continuă lupte violente şi sângeroase”, a adăugat Palamar, confirmând afirmaţiile de miercuri seara ale comandantului regimentului Azov, Denis Prokopenko.
În înregistrarea sa video, Palamar a salutat încă o dată „rezistenţa” şi „eroismul” ultimilor combatanţi aflaţi încă în uzina Azovstal. În faţa unei situaţii considerate „critice”, el a cerut ajutorul comunităţii internaţionale şi al preşedintelui Zelenski pentru „a-i evacua pe civilii rămaşi” – circa 200, potrivit primarului oraşului Mariupol, Vadim Boicenko – şi militarii „răniţi, care sunt în agonie în absenţa unor tratamente medicale adecvate”.
Eurobarometru: Majoritatea românilor consideră că UE a dat dovadă de solidaritate și unitate în războiul din Ucraina
63% dintre români sunt mulţumiţi de cum a reacţionat Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina, peste media europeană de 52%, arată un sondaj Eurobarometru Flash realizat în toate statele membre. Majoritatea românilor consideră că, de la începutul invaziei, UE a dat dovadă de solidaritate (78%), reacţia sa fiind caracterizată de unitate (70%) şi rapiditate (64%).
Cetățenii UE sunt în marea lor majoritate în favoarea sprijinului ferm pentru Ucraina şi poporul său. În mod concret, peste nouă din zece respondenţi (93%) aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Agerpres. 88% dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului, iar 80% aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei.
De asemenea, 66% sunt de acord că „Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită”, 71% consideră că Ucraina face parte din familia europeană, iar 89% se simt solidari cu cetăţenii ucraineni.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.