Ucraina a intrat în a 94-a zi de război cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas, rușii bombardând mai multe orașe și sate din regiunea estică. Nouă persoane au fost ucise în Harkov, inclusiv în copil de 5 luni. Forțele ruse și-au reluat atacul în al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după o pauză. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție.
Moscova se gândește la un nou atac asupra Kievului (presă)
Conducerea Federaţiei Ruse se pare că nu a abandonat ideea de a captura capitala Ucrainei, relatează vineri Ukrainska Pravda, citând publicaţia independentă rusă Meduza.io, potrivit căreia Kremlinul crede în continuare că armata rusă poate să câştige războiul în Ucraina, relatează Agerpres.
În ciuda faptului că, în mod clar, rezultatele armatei ruse nu sunt în conformitate cu planurile iniţiale ale Moscovei, Kremlinul discută din nou despre un posibil atac asupra Kievului şi chiar speră la o victorie pe scară largă în războiul declanşat în Ucraina, comentează jurnaliştii de la Ukrainska Pravda.
În ciuda faptului că avansul în Donbas rămâne neînsemnat, administraţia preşedintelui rus Vladimir Putin consideră că „poate duce războiul din Ucraina până la victorie” în câteva luni, relatează Meduza.io, citând două surse apropiate Kremlinului şi o sursă din administraţia prezidenţială de la Moscova.
Potrivit acestora, „programul minim” pentru „declararea victoriei” la sfârşitul lunii mai 2022 este considerat de Kremlin ca fiind capturarea de către trupele ruse a întregului teritoriu al regiunilor Doneţk şi Lugansk, unde în prezent au loc lupte înverşunate.
Sursele Meduza.io – site declarat „agent străin” de către autorităţile ruse – susţin că Kremlinul nu a renunţat la ideea de a prelua sub control capitala ucraineană Kiev. Astfel, „programul maxim” ar viza în continuarea ocuparea capitalei ucrainene.
„Oricum îi vom bate pe ucraineni. Cel mai probabil, până în toamnă totul se va termina”, a declarat una dintre sursele publicaţiei Meduza.io, citată de media ucrainene.
Astfel de sentimente ar fi răspândite nu numai la Kremlin, ci şi la nivelul conducerii Rusiei Unite, partidul aflat la putere în Rusia.
Interlocutorii Meduza.io nu ştiu cum evaluează în prezent Ministerul rus al Apărării perspectivele unui atac asupra Kievului. Anterior, publicaţia scria că, deja la sfârşitul lunii martie, conducerea militară rusă s-a resemnat în cele din urmă cu faptul că Kievul nu poate fi luat „cu sânge puţin”, adică de forţele deja implicate în aşa-numita „operaţiune specială”.
Moscova şi-a retras trupele de lângă Kiev la sfârşitul lunii martie, după ce nu a reuşit să captureze capitala ucraineană, concentrându-şi eforturile pe cucerirea regiunilor Doneţk şi Lugansk până la graniţa lor administrativă.
Pentagonul ia în calcul să furnizeze Ucranei lansatoare multiple de rachete
Pentagonul nu exclude posibilitatea de a oferi armatei ucrainene lansatoare multiple de rachete pentru a contracara avansul trupelor ruse în estul Ucrainei, transmite vineri agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Un astfel de ajutor militar este luat în calcul la Washington, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a menţionat la o conferinţă de presă că Departamentul american al Apărării are cunoştinţă de faptul că armata ucraineană are nevoie de sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune după ce Rusia şi-a concentrat ofensiva militară în partea de est a Ucrainei şi a început să facă progrese acolo.
Fără a preciza totuşi dacă în final va fi furnizat Ucrainei acest tip de armament cerut insistent de Kiev, John Kirby a spus că ucrainenii au cerut ”în privat şi public” sisteme de lansatoare multiple de rachete, adăugând că Pentagonul are o ”comunicare constantă cu ei asupra nevoilor lor” privind armamentul.
El a amintit că, de când a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în februarie, Statele Unite au livrat Ucrainei 10 pachete de ajutor militar şi în prezent este în pregătire cel de-al 11-lea.
SUA confirmă un avans al trupelor ruse în Donbas
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a recunoscut faptul că trupele ruse ”înaintează tot mai mult” în Donbas, în estul Ucrainei.
Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Prin urmare, acesta a reafirmat că Ucraina are nevoie să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune inferioară acestor lansatoare.
Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.
Tot vineri, postul CNN a relatat, citând responsabili de la Washington, că preşedintele Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.
1.500 de persoane au fost ucise în oraşul Severodoneţk de la începutul războiului
Circa 1.500 de persoane au fost ucise în oraşul greu încercat Severodoneţk din regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, de la începutul războiului declanşat de Rusia la sfârşitul lunii februarie, relatează DPA.
Printre acestea sunt soldaţi, dar şi civili, a declarat vineri şeful administraţiei militare locale, Oleksandr Striuk.
Mulţi locuitori au fugit din calea luptelor, afirmă el, adăugând că doar a zecea parte din cei 130.000 de locuitori ai oraşului a rămas la Severodonţek.
Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Haidai, a indicat că joi patru persoane au fost ucise în bombardamente ruseşti asupra unor zone rezidenţiale din Severodoneţk.
La peste trei luni de la declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia, Severodoneţk este una din ultimele zone ale Luganskului controlate încă de armata ucraineană. Dar nu departe de periferia oraşului se dau deja lupte grele.
Unii observatori exprimă temeri că brigăzile ucrainene din Severodoneţk ar putea fi încercuite de forţele militare ruse şi miliţiile separatiste proruse din Lugansk.
Severodonețk a fost distrus pe scară largă, dar „apărarea acerbă” continuă
Aproximativ 90% din locuințele din Severodonețk au fost avariate, pe fondul unei „apărări acerbe” a orașului, a declarat vineri un oficial militar local din această localitate situată în estul Ucrainei, potrivit CNN.
Orașul „a rezistat toată noaptea” împotriva unui puternic atac rusesc, a declarat Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonețk, într-un interviu de radio. El a recunoscut, însă, că forțele ruse își continuă ofensiva.
„Ieri, luptele au avut loc la intrarea în oraș”, a spus el. „Armata noastră a reușit să oprească avangarda orcilor [un termen ucrainean peiorativ care desemnează trupele ruse, n.r.] care încercau să pătrundă în oraș. Severodonețk se află într-o apărare acerbă. Inamicul se află pe două treimi din perimetrul orașului, dar orașul nu este înconjurat”, a precizat Oleksandr Striuk.
Orașul a fost distrus pe scară largă, a mai spus Striuk. „Uzina chimică care produce azot (nitrogen, n.r.) este bombardată”, a spus el. „Există morți în rândul populației civile și al angajaților întreprinderii. 90% din fondul de locuințe este avariat, 60% va trebui reconstruit”, a precizat oficialul ucrainean.
Striuk a mai spus că trupele ruse care au intrat într-un hotel din nordul orașului au fost respinse de forțele ucrainene, afirmația acestuia neputând fi verificată imediat. Oficialii ucraineni au declarat anterior că hotelul nu se afla sub controlul lor.
„Șomajul ascuns”, fenomenul ce afectează tot mai multe sectoare ale economiei ruse după impunerea sancțiunilor
Şomajul ascuns afectează numeroase sectoare ale economiei ruseşti, pe măsură ce se resimte impactul sancţiunilor occidentale fără precedent impuse Moscovei. Trimiterea în şomaj parţial este deseori utilizată pentru a evita concedierile, însă este însoţită de o reducere a salariului, relatează AFP, preluată de Agerpres.
În cel mai recent astfel de caz, peste 5.000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente care a apărut ca urmare sancţiunilor occidentale impuse Moscovei pentru ofensiva sa în Ucraina.
„La Kamaz, a fost introdusă o săptămână de lucru de trei zile: responsabilii, specialiştii şi angajaţii de la uzinele de producţie se confruntă cu o penurie de componente, care a început să ducă spre un program de lucru redus”, a informat joi portalul de informaţii al producătorului de camioane, Vesti Kamaza, citat de AFP.
Măsura vizează 5.500 de persoane, a precizat Sergei Romaniuk, directorul Departamentului de resurse umane de la Kamaz. Producătorul rus de camioane a dat asigurări că acestor persoane le-au fost oferite locuri de muncă temporare, pentru a le permite să-şi menţină nivelul veniturilor şi să fie conservată de asemenea mâna de lucru, a precizat Sergei Romaniuk.
Fostele restaurante McDonald’s se vor transforma în „Fun and Tasty” sau „The Same One” în Rusia
McDonald’s Rusia a înregistrat mai multe posibile noi nume de brand pentru firmele care vor prelua restaurantele lăsate în urmă de compania americană. Restaurantele rusești s-ar putea numi „Fun and Tasty” sau „The Same One”, relatează Reuters. Compania americană a anunțat, vineri, că au fost înregistrate mai multe mărci la agenția Rospatent din care urmează să aleagă printre care și „Just Like That” sau „Open Checkout”.
McDonald’s cel mai mare lanț de restaurante cu servire de burgeri din lume, având aproape 850 de locații în Rusia, își va vinde restaurantele unei firme locale, ca urmare a invaziei rusești a Ucrainei. În luna martie, compania americană anunța închiderea temporară a restaurantelor sale din Rusia.
Statul Major al armatei ucrainene a anunțat vineri că forțele aeriene ale Kievului au reușit să doboare un avion rus care încerca să intercepteze un alt avion ucrainean de atac la sol.
„Astăzi, 27 mai, în jurul orei 14.00, un avion MiG-29 a Forţelor Aeriene Ucrainene a doborât deasupra regiunii Herson un avion Suhoi 35 rus, care încerca să intercepteze un alt avion ucrainean de atac la sol”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.