Administrația Națională a Peitenciarelor, a publicat la sfârșitul lunii ianuarie, raportul de activitate pentru anul 2024. Activitatea fiind axată pe colaborarea internațională și dezvoltarea profesională a angajaților, având drept scop îmbunătățirea condițiilor și metodelor de lucru în sistemul penitenciar dar și condițiile de detenție.
Potrivit raportului, activitatea sistemului administrației penitenciare, pe parcursul anului 2024, a depus un efort considerabil în gestionarea eficientă a documentelor și petițiilor, precum și în optimizarea activității interne prin organizarea și realizarea inspecții generale, tematice și inopinate.
În raport fiind menționate și cele mai supraaglomerate pentenciare din țară, penitenciarul nr. 13- Chișinău și nr. 11 – Bălți densitatea populației deținute depășind capacitatea acestora.
Cauzele supraaglomerării : Examinarea tergiversată a cauzelor penale în ordine de apel, menținerea nejustificată a inculpaților în Izolatorul de Urmărire Penală, instanțele de judecată dispun adesea menținerea inculpaților în arest preventiv la solicitarea procurorilor, chiar dacă ședințele de judecată au loc la intervale mari de timp.
Raportul concluzionează cu neajunsurile și problemele cu care se confruntă sistemul penitenciar care nu sunt deloc puține unele din ele fiind :
Probleme juridice și administrative – Întârzieri în emiterea și recepționarea citațiilor pentru ședințele de judecată, afectând programul instituțiilor penitenciare.
Privind siguranța și disciplina – Suprapopularea în anumite penitenciare și/sau sectoare de detenție, creând condiții dificile pentru menținerea ordinii de drept în instituțiile pentenciare.
În activitățile educative și psihosociale – Spații neadecvate pentru consiliere psihologică și educație, ceea ce limitează eficiența programelor de reintega.
Legate de ocuparea și formarea profesională a deținuților – Acces limitat la programe de calificare profesională, ceea ce reduce șansele de angajare după eliberare.
Probleme de infrastructură și logistică și asistență medicală- Clădiri vechi și neconforme, necesitând investiții majore pentru renovare și modernizare, deficit major de personal medical, în special pentru specialități critice (psihiatrie,stomatologie, anesteziologie).
Raportul complet de activitate poate fi consultat pe site-ul Administrației Naționale a Pentenciarelor.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.