Acasă Justiţie Raport GRECO: Moldova, printre țările care ignoră reformele sistemului judiciar

Raport GRECO: Moldova, printre țările care ignoră reformele sistemului judiciar

0

Republica Moldova se regăsește printre statele care continuă să ignore reformele sistemului judiciar, în ciuda angajamentelor asumate la nivel internațional, se arată în raporul elaborat de Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) – Comitet specializat al Consiliului Europei în prevenirea şi combaterea corupţiei.

Cel mai recent raport GRECO clasează Republica Moldova în topul țărilor cu cel mai scăzut nivel de implementare a recomandărilor privind combaterea corupției la nivel înalt.

„GRECO evidențiază astfel că în ciuda angajamentelor și promisiunilor asumate la nivel public de către Guvernul de la Chișinău, doar 22% dintre recomandările experților GRECO referitoare la consolidarea, depolitizarea și asigurarea independenței sistemului judiciar au fost luate în calcul și implementate până în prezent. În plus, progresele Republicii Moldova în ceea ce privește gestionarea faptelor de corupție în rândul politicienilor sunt aproape inexistente”, menționează Ramona Strugariu, vicepreședinta Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova.

O altă vulnerabilitate a Republicii Moldova, identificată de GRECO, este cea legată de lipsa de transparență care gravitează în jurul activității parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Una dintre cauzele acestui fenomen este, potrivit GRECO, ineficiența și politizarea excesivă a Agentiei Naționale de Integritate.

În acest sens, GRECO recomandă Guvernului de la Chișinău să sprijine independența, autonomia și consolidarea puterii Agenției Naționale de Integritate, cu prerogative importante în ceea ce privește controlul declarațiilor de avere, depistării conflictelor de interese și sesizării organelor abilitate de urmărire atunci când se constată nereguli.

Până acum, activitatea ANI nu a însemnat altceva decât simple amenzi în valore totală de 9.000 de euro. Potrivit GRECO, autoritățile de la Chișinău rămân de asemenea pasive și când vine vorba de respectarea recomandărilor privind eliminarea perioadelor de probă de 5 ani pentru judecători și evitării numirii în funcție a acelor magistrați care ar putea ridica semne de întrebare asupra integrității lor profesionale. Numirea judecătorilor continuă să se facă discreționar, fără a lua în calcul criteriul competenței profesionale, transparenței și integrității.

„Șansa Republicii Moldova de a se moderniza și de a crește democratic, economic, european înseamnă inclusiv o justiție eficientă şi liberă. Separarea reală a puterilor în stat garantează procese cu adevărat democratice, iar corupția şi lisa de transparență duc mereu la sărăcire şi furt din bani publici. Guvernul Republicii Moldova nu poate fi iresponsabil cu recomandările GRECO, pentru că este, în acest fel, iresponsabil față de propriii lui cetățeni. Ei sunt cei care suportă, de fapt, consecințele acestei iresponsabilități”, a precizat Ramona Strugariu, vicepreședinta Delegației Parlamentului European la Comitetul UE – Moldova.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.