Republica Moldova dorește să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană înainte de alegerile din septembrie pentru a contracara dezinformarea rusească despre UE. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru integrarea europeană, Cristina Gherasimov.
Republica Moldova și Ucraina, care luptă de peste trei ani împotriva trupelor ruse invadatoare, au început oficial discuțiile de aderare în iunie, dar mai au încă până la desfășurarea de negocieri substanțiale privind politicile cheie, transmite Agerpres.
Deși organul executiv al UE și aproape toate statele membre afirmă că R. Moldova și Ucraina au îndeplinit criteriile necesare, Ungaria a blocat înaintarea Kievului, iar membri ai UE sunt reticenți în a da undă verde Chișinăului fără a face același lucru și pentru Ucraina.
Aderarea la UE este un obiectiv strategic major atât pentru președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și pentru președintele R. Moldova, Maia Sandu, în încercarea lor de a se desprinde de influența Rusiei și de a-și ancora țările în Occident, comentează Reuters.
Înaintea primului summit UE – R. Moldova care va avea loc vineri la Chișinău, oficialii europeni se confruntă cu o dilemă în dorința de a confirma Chișinăului că UE este angajată în viitoarea sa integrare fără a alimenta îngrijorările Ucrainei că ar putea fi lăsată în urmă.
Negocierile de aderare sunt împărțite în șase secțiuni tematice, cunoscute sub denumirea de clustere, ce acoperă aspecte precum drepturile fundamentale, politica economică și relațiile externe.
„Avem încredere deplină în statele membre că se va găsi o soluție atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, pentru a deschide primul grup în viitorul apropiat”, a declarat Gherasimov pentru Reuters la Bruxelles.
„Pentru Moldova, momentul este crucial. Avem alegeri pe 28 septembrie, alegeri parlamentare în care dezinformarea joacă, din păcate, un rol important, iar cea mai mare parte a acestei dezinformări vizează UE”, a spus Gherasimov.
Politicienii pro-ruși, instituțiile media și conturi de socializare pretind că UE nu este interesată de aderarea R. Moldova.
„Trebuie să demonstrăm că atunci când noi ne îndeplinim sarcinile, există un răspuns la aceasta din partea UE. Și acest lucru ne va ajuta să reducem la tăcere acele narațiuni care vor să demonstreze contrariul”, a declarat vicepremierul moldovean.
Premierul ungar Viktor Orban spune că primirea Ucrainei în UE ar trage întregul bloc european într-un război cu Rusia, însă oficialii UE răspund că dezbaterea actuală se referă doar la începerea procesului de aderare, care de obicei durează mulți ani.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.