Acasă Economic R. Moldova vrea să atragă investiţii chinezeşti de 1 miliard de dolari

R. Moldova vrea să atragă investiţii chinezeşti de 1 miliard de dolari

0

Companiile chinezeşti sunt inte­resate de ample proiecte de investiţii în sectoarele energiei şi medical din Moldova, a anunţat ambasadorul moldovean în Beijing, Dumitru Braghiş, potrivit Balkan Insight. Ambasadorul a declarat că interesul chinezilor pentru investiţii în Moldova este în creştere, în parte datorită locaţiei geografice favo­rabile a ţării, transmite SafeNews.md cu referire la Zf.ro.

Potrivit acestuia, China Energy vrea să încheie un acord de cooperare cu ministerul moldovean al economiei şi infrastructurii, în timp ce China Sinopharm International Corporation s-a arătat interesată să coo­pereze cu o companie mol­do­veană pentru a implementa un proiect de dezvoltare în domeniul ra­dioterapiei şi chimioterapiei.

Interesul chinezilor a fost atras după ce ambasada Moldovei din Beijing a propus proiecte de investiţii în Moldova cu o valoare de apro­xi­mativ 1 miliard de dolari, repre­ze­n­tând apro­ximativ 10% din PIB-ul mol­dovean. Prin com­paraţie, frauda ba­ncară din 2013-2014 din Moldova a şters aproximativ 12% din PIB-ul ţării.

Proiectele sunt în do­meniile medicinii, farma, in­dustriei de IT, e-commerce, transport, viticultură, agri­cultură şi reparaţii auto.

„Ca parte a diplomaţiei ec­ono­mice, ambasada este pre­gătită să creeze o platformă de business“ prin care vor fi prezentate idei şi proiecte interesante, care vor stârni interesul co­mu­nităţii de business din cele două ţări“, a declarat Braghiş.

Alte companii inte­re­sate de oportunităţi de investiţii din Moldova includ Great Wall Motors, China Overseas Economic Coo­pe­ration Corporation, Huawei şi China-Europe Association for Technical and Economic Coo­peration, a adăugat diplomatul.

Braghiş a subliniat că piaţa locală ar putea servi drept punct de lansare pentru China pe pieţe europene mari.

Moldova are un sistem fiscal favorabil şi platforme de investiţii cum ar fi zone economice libere, parcuri industriale şi parcuri IT, a adăugat acesta.

În ultimii ani, China a încercat să construiască drumuri în Moldova ca parte a iniţiativei noului drum al mătăsii, menită să conecteze vasta sa economie cu parteneri din Asia, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

În martie 2019, presa chineză anunţa derularea negocierilor finale dintre autorităţile moldovene şi două companii chineze, China Hyway Group şi China Railway Group, pentru construirea a aproximativ 300 km de autostradă la un preţ de 400 mil. dolari.

În aprilie 2019, guvernul anterior condus de Pavel Filip a organizat un forum bilateral Moldova-China cu 12 dintre cele mai importante companii chineze şi 100 de companii moldovene.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.