Circa 140 000 de cetăţeni din R. Moldova, locuitori ai zonelor rurale vor beneficia de un management integrat al resurselor naturale şi sustenabilitatea resurselor de sol şi apă graţie unui proiect, anterior şi finanţat de Fondul Global pentru Mediu (GEF). Proiectul are o valoare totală de 1, 66 milioane USD şi va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) în parteneriat cu FAO, pe parcursul a trei ani, transmite SafeNews.md cu referire la tvr.md.
Potrivit MADRM, scopul proiectului este de a îmbunătăţi prestarea serviciilor de eco-sistem în contextul peisajului local, de a conştientiza opinia publică în acest sens şi a sprijini procesul de învăţare în 32 de sate din nord-estul R. Moldova, prin utilizarea managementului integrat al resurselor naturale în zonele pilot din raioanele Orhei, Rezina şi Şoldăneşti, precum şi de a realiza neutralitatea degradării terenurilor şi creşterea surselor de venit din întreaga ţară.
Proiectul a fost lansat oficial în cadrul unui seminar virtual organizat pentru a discuta şi a conveni asupra strategiei de implementare a proiectului, a revizui planul de lucru şi a lansa procesul de cooperare între părţile implicate.
Proiectul va demara cu o analiză, armonizare şi îmbunătăţire a tuturor politicilor, legislaţiei în vigoare şi a cadrului instituţional la capitolul neutralităţii degradării terenurilor. De asemenea, va fi elaborat un plan strategic pentru neutralitatea degradării terenurilor pentru întreaga zonă pilot, iar la nivel de comunităţi, vor fi restabilite fâşiile forestiere de protecţie, vor fi create trei pepiniere pentru creşterea arborilor, arbuştilor şi ierburilor perene utilizate la înierbare şi crearea fâşiilor forestiere de protecţie. În cooperare cu instituţiile de stat, APL şi deţinătorii/utilizatorii terenurilor agricole, proiectul va promova implementarea practicilor inovatoare reziliente la schimbările climatice, inclusiv utilizarea seminţelor rezistente la secetă, irigarea prin picurare la scara mică şi cultivarea pomuşoarelor. Astfel, vor fi aplicate principiile practicilor agro-pastorale reziliente, gestionarea apelor şi reabilitarea ecosistemelor pentru îmbunătăţirea securităţii alimentare şi reducerea vulnerabilităţii femeilor în zonele rurale.
Activităţile Proiectului FAO finanţat de GEF sunt structurate în trei componente de bază: (i) crearea unui mediu favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale (MIRN) în Moldova la nivel naţional şi local; (ii) restabilirea productivităţii şi rezilienţei terenurilor productive prin managementul integrat al resurselor naturale; şi (iii) asigurarea însuşirii şi împărtăşirii experienţei prin monitorizarea şi evaluarea eficace a Proiectului, şi management adaptiv.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.