În ultimii patru ani, Guvernul a făcut pași concreți pentru a îmbunătăți securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem 2 obiective în acest domeniu: să creștem ponderea energiei regenerabile din consumul național și să devenim exportatori de energie, pentru că Republica Moldova are un potențial de producere mare.
Capacitatea de producere a energiei regenerabile a crescut de opt ori, ajungând la aproape 650 MW. Iar în curând vom mai adăuga 165 MW, datorită unei licitații încheiate recent. Aceasta înseamnă că acum, în zile cu condiții meteo favorabile, până la 30% din energia consumată în Moldova vine din surse regenerabile, un obiectiv setat anterior pentru 2030. Comparativ, în 2020, doar 3% din consum provenea din energia verde.
În paralel, continuă lucrările de interconectare a rețelei noastre electrice cu cea a Uniunii Europene: linia de tensiune înaltă Chișinău-Vulcănești va fi finalizată până la sfârșitul anului. Pentru prima dată în 33 de ani, cetățenii nu vor mai risca să rămână fără lumină din cauza unor decizii din extern motivate politic.
Moldova are un potențial mare de dezvoltare în domeniul energiei verzi. Am discutat astăzi cu Francesco La Camera, directorul executiv al Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), că ne propunem să atragem investiții care să transforme Moldova dintr-un consumator într-un exportator de energie verde. În această toamnă vom lansa o licitație pentru construcția de parcuri eoliene însoțite de sisteme de stocare a energiei. Aceasta ne va permite să facem rețeaua mai stabilă și eficientă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.