Acasă Economic R. Moldova își va majora cota de participare la FMI: Cât vom...

R. Moldova își va majora cota de participare la FMI: Cât vom plăti

0

Republica Moldova își va majora poziția financiară în cadrul Fondului Monetari Internațional prin majorarea sumei de subscripție de la 172,5 milioane drepturi speciale de tragere (DST) până la 258,8 milioane DST.

Majorarea cotei este necesară pentru a pune în aplicare o decizie de anul trecut a Consiliului executiv al FMI referitoare la majorarea cu 50% a cotelor FMI în cadrul celei de-a 16-a revizuiri generale, arată Proiectul de lege cu privire la majorarea sumei de subscripție a Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Condițiile necesare pentru majorarea cotei

Potrivit documentului, în prezent, cota Republicii Moldova la FMI constituie 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) (circa 232 milioane dolari), sumă echivalentă cu 0,04% din suma totală a cotelor. Puterea de vot a Republicii Moldova în cadrul FMI este de 1.973 voturi, ceea ce constituie 0,08% din numărul total de voturi.

De menționat că Dreptul Special de Tragere este un activ de rezervă internațional creat de FMI pentru a suplimenta rezervele oficiale ale țărilor membre. DST nu este o valută. Este o creanță potențială asupra valutelor liber utilizabile ale membrilor FMI. Astfel, DST poate oferi lichidități unei țări. 

În contextul deciziei Consiliului guvernatorilor FMI referitoare la majorarea cu 50 la sută a cotelor FMI, Republica Moldova urmează să-și majoreze cota de subscripție la FMI de la valoarea actuală de 172,5 milioane DST până la 258,8 milioane DST, adică cu 86,3 milioane DST (circa 116 milioane de dolari).

Condițiile necesare pentru intrarea în vigoare a majorării cotei unei țări membre sunt exprimarea în scris, de către fiecare țară membră a FMI, a acordului pentru acceptarea majorării cotei sale, până cel târziu la data de 15 noiembrie 2024 și efectuarea plății integrale aferente majorării cotei, pentru care FMI estimează ca termen final data de 20 decembrie 2024.

Exprimarea consimțământului privind majorarea cotei urmează a fi realizată prin adoptarea, de către Parlament, a unei legi cu privire la acordul Republicii Moldova de majorare a sumei de subscripție la FMI de la 172,5 milioane DST la 258,8 milioane DST.

Potrivit legislației responsabilitatea de a gestiona cota FMI, inclusiv în contextul majorării sumei de subscripție, revine Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Banca acționează în calitate de agent al statului la efectuarea tranzacțiilor financiare cu FMI și în calitate de depozitar pentru menținerea conturilor FMI. 

Achitarea majorării de cotă cu 86,3 milioane DST, adică cu 116 milioane de dolari poate avea mai multe forme operaționale, care urmează a fi decisă după adoptarea proiectului de lege și notificarea FMI privind majorarea sumei de subscripție.

De ce este necesară majorarea cotei Republicii Moldova la FMI

Ministerul Finanțelor susține că majorarea cotei Republicii Moldova „va contribui la o activitate mai intensă și mai eficace a FMI în atingerea obiectivelor sale, și nu în ultimul rând va crește volumul disponibil de asistență financiară de care poate beneficia Republica Moldova”.

Totodată precizează că „menținerea cotei actuale a Republicii Moldova ar limita capacitatea țării de a accesa resurse necesare și ar diminua influența în cadrul FMI”.

„Această opțiune este exclusă din considerente economice și de impact asupra politicii externe a țării”, afirmă autorii proiectului.

Republica Moldova a devenit membru al FMI pe 12 august 1992. În cadrul FMI, Republica Moldova face parte din grupa de țări (constituentă) care include: Andorra, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Regatul Țărilor de Jos și Ucraina.

Poziția de guvernator al Republicii Moldova în cadrul Consiliului de Guvernatori al FMI este deținută de către Guvernatorul BNM, iar cea de guvernator supleant – de către Prim-viceguvernatorul BNM.

Din momentul aderării la FMI, Republica Moldova a beneficiat de o importantă asistență financiară a acestei organizații pentru susținerea diverselor programe și politici economice ale autorităților naționale. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.