Deși în scădere cu 5,4% pe parcursul anului 2024, ponderea creditelor neperformante din sectorul financiar al Republicii Moldova rămâne la unul dintre cele mai înalte nivele din regiunea Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE), arată o analiză a Vienna Initiative și BERD.
Astfel anul trecut volumele creditelor neperformante (NPL) din sistemul financiar al statelor din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) și-au continuat tendința descendentă, scăzând cu 4,4% față de anul precedent, ajungând la 26 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă una dintre cele mai semnificative reduceri anuale din ultimii ani, scrie mold-street.com.
Minim istoric de 1,9%
În plus, rata medie a creditelor neperformante în regiunea CESEE a scăzut la un minim istoric de 1,9% la sfârșitul anului 2024, coborând sub pragul de 2% pentru prima dată de la criza financiară globală.
Cu toate acestea, raportul avertizează că apar semne timpurii de deteriorare a calității activelor, determinate de șocuri specifice sectorului, slăbirea accesibilității debitorilor și riscurile de refinanțare.
„Deși regiunea a evitat până acum o deteriorare accentuată a calității creditelor, riscul acumulării de credite neperformante rămâne. Vigilența continuă, supravegherea proactivă și transparența sporită vor fi esențiale pentru a sprijini identificarea și soluționarea la timp a activelor aflate în dificultate”, notează autorii raportului.
Raportul subliniază faptul că presiunile persistente legate de costul vieții alimentează cererea de credite de consum pe termen scurt, ceea ce duce la o supraveghere sporită a accesibilității și a standardelor de acordare a creditelor.
Cota creditelor nepertormante din sistemul financiar al Moldovei
Datele din raport arată că rata creditelor nepertormante din sistemul financiar al Republicii Moldova constituia 4,2% (circa 0,2 miliarde de euro), dublu față de media pe regiune și este una dintre cele mai inalte dintre statele incluse în monitorizare.
Doar Ucraina (circa 30,3%), care este suspusă agresiunii militare ruse, Maroc (8%) și Muntenegru (4,7%) cota creditelor nepertormante era mai mare.
Pentru comparație, în România și Serbia cota este de 2,5%, în Kosovo – 1,8%, în Georgia – de 1,5%, iar în Armenia – de doar 1,1%
Monitorul dedicat creditelor neperformante al BERD este o publicație semestrială în cadrul Inițiativei NPL a Inițiativei de la Viena, care acoperă 17 țări CESEE și alte opt piețe din afara CESEE, inclusiv Republica Moldova.
Inițiativa de la Viena a fost înființată în 2009, în timpul crizei financiare globale, cu scopul de a proteja stabilitatea financiară a Europei emergente prin reunirea băncilor, guvernelor, autorităților de reglementare și instituțiilor financiare internaționale.
În iunie 2025 și Banca Națională a Moldovei a devenit membru la Inițiativa de la Viena (Vienna Initiative).
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.