Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o decizie mai veche luată de un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, condus de Domnica Manole, prin care a fost încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la proprietate.
Potrivit informațiilor, este vorba de un litigiu dintre o companie agricolă din Slovenia și o firmă locală, în urma căruia omul de afaceri din străinătate a fost deposedat de toate bunurile pe care le deținea în R. Moldova, acestea fiind scoase la licitație și vândute, fără ca proprietarul să fi fost informat sau să fi avut ocazia să conteste executarea, scrie bani.md.
Încă în 2010, compania slovenă, specializată în agrobusiness și zootehnie, a dezvoltat un complex agroindustrial în raionul Dubăsari. Compania avea în gestiune:22 de hectare de teren agricol, folosite pentru culturi vegetale și furaje, 10 grajduri și construcții agricole, destinate creșterii animalelor și depozitării.
În 2010, compania a semnat contracte de arendă cu două firme locale, care urmau să preia în folosință o parte din bunuri. Ulterior, unul dintre agenții economici a acuzat firma slovenă de „întârzieri” în predarea bunurilor și de comunicarea unui cont bancar greșit și a cerut daune de 1,2 milioane lei.
„Procesul s-a desfășurat în lipsa totală a companiei străine, întrucât citațiile expediate au fost returnate cu mențiunea „nu locuiește nimeni la adresă”. Deși acest aspect ridica serioase dubii, instanța de fond a emis o hotărâre favorabilă reclamantului, fără o analiză detaliată a dovezilor sau a proporționalității despăgubirilor cerute. Când firma slovenului a aflat întâmplător că și-a pierdut toate activele, a cerut revizuirea cazului și a contestat decizia la Curtea de Apel Chișinău, unde completul era condus de judecătoarea Domnica Manole, actuala președintă a Curții Constituționale. În loc să examineze în mod real circumstanțele și disproporționalitatea deciziei, completul de apel a menținut sentința inițială, refuzând să ia în considerare principalele argumente: lipsa vinii dovedite, valoarea excesivă a despăgubirilor și faptul că pârâta nu fusese notificată corect. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul, fără o motivare detaliată, fapt care a confirmat, potrivit CEDO, lipsa unei căi de atac efective”, se arată în articol.
Astfel, CEDO a constatat că a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, deoarece instanțele naționale nu au motivat soluțiile și au ignorat apărarea oferită de companie, și dreptul la proprietate, pentru că autoritățile nu au oferit niciun mecanism real de apărare împotriva pierderii abuzive a bunurilor.
„Instanțele naționale au legitimat o despăgubire de 20 de ori mai mare decât valoarea contractuală, fără să evalueze proporționalitatea. Executarea s-a făcut în absența pârâtului. Aceasta este o violare flagrantă a principiilor unui stat de drept”, menționează Curtea în hotărârea sa.
Într-un comentariu pentru zdg.md, Domnica Manole a declarat că respectă decizia CEDO, dar precizează că, în 2012, când a fost luată această decizie a respectat toate normele legale.
„În calitate de judecător, inclusiv în perioada în care am activat la Curtea de Apel Chișinău, mi-am exercitat întotdeauna atribuțiile cu respect strict față de lege, independența justiției și principiile procesului echitabil. Cauza examinată în 2012 la care se face referire a fost examinată de un complet de trei judecători, cu respectarea tuturor rigorilor legale. Ambele părți au avut posibilitatea deplină de a-și expune pozițiile, de a prezenta probe și de a beneficia de o judecată contradictorie, în cadrul unei ședințe publice. Decizia adoptată a fost bazată pe analiza completă a probatoriului și a susținerilor părților, fără nicio ingerință sau influență externă”, a declarat Domnica Manole.
Precizăm că firma slovenă a cerut despăgubiri totale de peste 900 de milioane de euro, dintre care 3,4 milioane euro reprezintă valoarea bunurilor pierdute, restul – profituri nerealizate din activitatea agricolă și de prelucrare planificată.
CEDO a decis să amâne pronunțarea asupra compensației, acordând părților 3 luni pentru a încerca o înțelegere amiabilă.
!
Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.
Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.