Președintele Vladimir Putin a renunțat aproape complet la ideea discuțiilor de pace cu Kievul, după incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk, considerată o lovitură „umilitoare” pentru liderul rus, conform site-ului independent rusesc de știri Poiasnitelnaia Zapiska, care citează surse apropiate Kremlinului și a fost preluată de Moscow Times, publicație în limba engleză editată de jurnaliști ruși independenți.
„Kremlinul a ajuns la concluzia corespunzătoare că va distruge statalitatea ucraineană. Situația se pare că va sfârși într-un război fără reguli și ambele părți se gândesc la cum să îngreuneze lucrurile pentru cealaltă”, a declarat una dintre sursele Poiasnitelnaia Zapiska, transmite SafeNews.md cu referire la Libertatea.ro.
Vladimir Putin nu va tranzacționa teritoriul ocupat de ucraineni din regiunea Kursk pentru zonele ocupate de ruși din estul Ucrainei, au declarat sursele publicației. În această vară, existau speranțe că războiul s-ar putea încheia în șase luni până la un an, datorită unor factori precum atenuarea retoricii de la Kiev și schimbul major de prizonieri între Rusia și Occident.
Armatele ruse și ucrainene erau aproape de un acord de deescaladare, incluzând restricții reciproce privind lovirea instalațiilor energetice, conform Poiasnitelnaia Zapiska. Acordul urma să fie semnat în perioada 22-23 august, în Qatar.
Incursiunea Ucrainei din Kursk a oprit negocierile
„Ar fi fost o situație de câștig-câștig. Între 15% și 20% din capacitatea de rafinare a petrolului a Rusiei fusese întreruptă, iar iarna era o amenințare de ambele părți”, a declarat pentru o sursă apropiată celor implicați în negocieri.
S-a discutat și o detensionare mai amplă, inclusiv interzicerea utilizării anumitor arme și lovituri la o anumită distanță de linia frontului, a spus sursa. Totuși, toate aceste planuri au eșuat după incursiunea Ucrainei din 6 august în regiunea Kursk.
Putin crede acum că Kievul a folosit pregătirile pentru întâlnirea din Qatar ca acoperire pentru operațiunea din Kursk, potrivit surselor apropiate de Kremlin. Cei din elita rusă care susțin discuțiile de pace sunt acum o minoritate, a spus un oficial sancționat de Occident.
Înainte de invadarea regiunii Kursk, era o mare presiune din partea elitei pentru demararea unui proces de pace, dar acum nu există, admite un înalt oficial autorizat. „Este dificil chiar să menționăm pacea; aceste voci vor fi suprimate”, adaugă el.
„Nimic nu se va opri până când Ucraina nu se va prăbuși”
Reacția lui Putin la operațiunea armatei ucrainene în regiunea Kursk a fost una reținută. Deși public Kremlinul, ca întotdeauna, a încercat să minimizeze semnificația incidentului, „pentru Putin [invazia teritoriului rus] a fost umilitoare”, spune un cunoscut al președintelui.
Putin a comentat în detaliu operarțiune trupelor ucrainene în regiunea Kursk abia în a șasea zi, izbucnind într-o tiradă despre „liderii regimului de la Kiev” care vor să zdruncine situația din Rusia: „Ce poți să vorbești cu ei [autoritățile ucrainene]? <….> Inamicul va primi cu siguranță un răspuns demn.”
Dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachete occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, așa cum a cerut Kievul, perspectiva unor discuții de pace ar fi „complet” în afara discuției în viitorul previzibil, a spus un alt oficial care se întâlnește regulat cu Putin.
„Totul a mers prea departe. Nu cred că va exista vreun fel de proces de pace. Nimic nu se va opri până când Ucraina nu se va prăbuși”, a spus șeful unei mari întreprinderi de stat care este în contact regulat cu Putin.
În ce condiții Putin ar putea risca să folosească arme nucleare
O sursă a Poiasnitelnaia Zapiska, care se întâlnește regulat cu Putin, a spus că el ar risca să folosească arme nucleare doar dacă Rusia ar intra într-un război total cu Occidentul și că nevoia lui de a menține relații bune cu aliații BRICS ai Moscovei îl împiedică să escaladeze. Totuși, sursa a spus că Putin „se va uita din ce în ce mai atent la butonul nuclear”, dacă amenințările sale nu sunt luate în serios.
Între timp, Kremlinul este gata să continue lupta pentru o lungă perioadă de timp, conform surselor publicației. „Forțele Ucrainei sunt epuizate”, a spus sursa. „Kremlinul poate continua să ducă războiul așa cum este în prezent timp de zeci de ani.”
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.