Kremlinul l-a revocat joi pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani, marcat de eșecul spectaculos al primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani, scrie Reuters. Nu a fost furnizată nicio explicație privind motivul demiterii.
Iuri Borisov, care conducea Roscosmos din iulie 2022, a fost eliberat din funcţie printr-un decret semnat de Vladimir Putin, care anunță că Dmitri Bakanov, adjunctul ministrului transporturilor, care a condus o companie de sateliţi înainte de a face parte din guvern, este noul șef al Roscosmos.
De când cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns în spaţiu în 1961, Rusia s-a mândrit ca fiind o putere de vârf în explorarea spaţiului. Dar ambiţiile sale au suferit o lovitură masivă în august 2023, când misiunea sa fără echipaj Luna-25 s-a izbit de suprafaţa Lunii în timp ce încerca să aselenizeze.
În pofida acestui eşec, Iuri Borisov, care l-a înlocuit în 2022 pe Dmitri Rogozin, a prezentat planuri ambiţioase pentru următorii ani, în contextul în care Rusia se pregăteşte să îşi lanseze propria staţie spaţială orbitală. Potrivit Agerpres, noul proiect va înlocui Staţia Spaţială Internaţională (ISS) învechită, unde Rusia a colaborat strâns cu SUA chiar şi după ce relaţiile bilaterale au fost afectate de războiul din Ucraina.
Anul trecut, Borisov a aprobat un program conform căruia primele două module ale noii staţii ar urma să fie lansate în 2027. Rusia a declarat că intenţionează să menţină o prezenţă continuă a echipajului în spaţiu şi să desfăşoare proiecte ştiinţifice, economice şi legate de securitate care nu au fost posibile în segmentul rus al ISS.
Iuri Borisov a fost anterior adjunct al ministrului apărării Serghei Şoigu, înlocuit anul trecut de preşedintele Vladimir Putin şi care în prezent ocupă funcţia de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.