Acasă Extern Putin a prezentat condițiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în...

Putin a prezentat condițiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina

0

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO.

„De îndată ce Kievul va anunța că este pregătit pentru această decizie și va iniția o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, va comunica în mod oficial renunțarea la planurile sale de a adera la NATO, va fi imediat emis din partea noastră un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a declarat Putin în timp ce se adresa conducerii Ministerului de Externe, un discurs transmis în direct de posturile de televiziune oficiale, scrie digi24.ro.

Rusia este pregătită să garanteze retragerea în siguranță a unităților ucrainene pentru a face aceasta, a declarat Putin, prezentând ceea ce a spus că ar fi condițiile prealabile ale Rusiei pentru începerea negocierilor de pace cu Ucraina. 

Rusia, a spus Putin, ar fi gata pentru astfel de discuții chiar „mâine” dacă trupele ucrainene se vor retrage din regiunile Zaporojie, Herson (sud), Donețk și Luhansk (est) și dacă Ucraina va renunța la planurile sale de a adera la NATO. 

Dacă Ucraina ar fi de acord cu aceste condiții, Putin a spus că Rusia va înceta focul și va începe negocierile, potrivit Reuters. 

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații într-un discurs rostit la Ministerul rus de Externe, în ajunul summitului din Elveția, unde peste 90 de țări și organizații vor discuta sâmbătă și duminică despre o posibilă cale de a se ajunge la pace în Ucraina. 

Rusia nu a fost invitată și spune că această reuniune este o pierdere de timp. 

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în cel de-al treilea an de război, iar Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forțelor ruse și pe restabilirea integrității sale teritoriale.

Putin a declarat că actualul model de securitate globală al Occidentului a eșuat, iar acesta trebuie să găsească o modalitate să lucreze cu Rusia

Putin a afirmat că lumea a ajuns la punctul fără întoarcere din cauza a ceea ce el a spus că este eșecul „modelului occidental” de securitate globală, adăugând că este timpul să fie creat un sistem nou și mai stabil în locul acestuia. 

„În mod evident, asistăm la prăbușirea sistemului de securitate euro-atlantic. Astăzi pur și simplu nu mai există, trebuie să fie creat din nou, în esență”, a declarat Putin. 

„Toate acestea ne cer ca împreună cu partenerii noștri, cu toate țările interesate – și sunt multe – să elaborăm propriile opțiuni pentru asigurarea securității în Eurasia, propunându-le apoi pentru o discuție internațională mai largă”, a spus el. 

Putin a mai declarat că este timpul să fie discutat un nou sistem de securitate în Europa și Eurasia, iar Rusia este deschisă la discuții în acest sens cu toate părțile, inclusiv cu NATO. 

„Este important să pornim de la faptul ca viitoarea arhitectură de securitate să fie deschisă tuturor țărilor eurasiatice care doresc să ia parte la crearea acesteia. «Pentru toți» înseamnă și țările europene și NATO, bineînțeles”, a indicat el. „Trăim pe același continent. Indiferent ce se întâmplă, nu poți schimba geografia, va trebui să coexistăm și să lucrăm împreună într-un fel sau altul”, a afirmat președintele rus, citat de Reuters.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.