Acasă Politic PSRM: Medicii din Găgăuzia refuză vaccinul. Reacția Președinției

PSRM: Medicii din Găgăuzia refuză vaccinul. Reacția Președinției

0

Deputatul socialist Vladimir Odnostalko a anunțat pe pagina sa de Facebook că medicii din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga ar refuza să se vaccineze cu serul produs de compania britanică AstraZeneca și că le-ar prefera pe cele de la Pfizer sau Sputnik V. Deși nu l-a vizat direct, consiliera prezidențială Ala Nemerenco a acuzat o campanie de dezinformare în jurul procesului de vaccinare, transmite SafeNews.md cu referire la Cotidianul.md.

Marți seară Odnostalko a scris pe pagina sa de Facebook, publicând și două documente în acest sens, că medicii din cele două spitale din Găgăuzia nu și-ar dori să fie imunizați cu AstraZeneca și că ar prefera Pfizer sau Sputnik V. Ulterior, aceste documente au fost distribuite și de alți fruntași PSRM, printre care Bogdan Țîrdea.

Odnostalko a insistat că medicii ar trebui să aibă dreptul de a alege un vaccin, amintind că în Republica Moldova au fost înregistrate și serurile Pfizer/BioNTech și Sputnik V.

La scurt timp, consiliera prezidențială Ala Nemerenco a acuzat o campanie de dezinformare orchestrată de socialiști.

„Aceste canale și platformele lor de troli au bătut cum au putut zilele astea în vaccinul donat de România – că e așa, că nu e așa, că-i sucit, că-i răsucit, că medicii refuză să se vaccineze. Chiar și unii deputați aveau trase la indigou aceleași declarații ca și sursele lor media, care nu consolidează populația în jurul eforturilor de vaccinare ale autorităților, dar care o dezbină și dezinformează.
Întrebarea mea este – de ce deputații care orchestrează aceste dezinformări nu au făcut și nu fac niciun efort să aducă o donație de vaccin măcar echivalentă celei din România? Deși s-ar putea și mai mult. Ei fac doar ședințe și dau indicații. 
Asta când au avut în 2020 un ditamai propriu Guvern în mâinile lor. Și nu au făcut nimic ca să asigure țara cu vaccin. Noroc de COVAX cu ale lui 20%. Și asta în timp ce toate țările prin lunile septembrie-noiembrie 2020 deja semnau contracte pentru a avea asigurat vaccinul”, a menționat Nemerenco.

Ea susține că ar exista și interese comerciale în spatele campaniei.

„Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnik, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. 
Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Doriți să supraviețuiți? Fiți buni și plătiți. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente?
Domnilor deputați, sănătatea oamenilor nu este o competiție. Avem nevoie de milioane de doze, este loc pentru toți. Noi vom munci in continuare pentru a aduce vaccinuri calitative pentru că trebuie să vaccinăm și pedagogii, și polițiștii, și pompierii, și mulți alții. Nu contează țara de producție, contează dragostea față de țara ta și oamenii ei”, a mai menționat Nemerenco.

Vaccinul AstraZeneca este aprobat în peste 50 de state din lume pentru utilizare, fiind unul dintre cele trei care au primit undă verde și de la OMS și Agenția Europeană a Medicamentului.

cotidianul.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.