Astăzi, un grup de cetățeni, activiști și voluntari au protestat în fața Parlamentului, au exprimat nemulțumire față de proiectul de lege privind protecția animalelor. Manifestanții solicită autorităților să formeze urgent o comisie compusă din reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru a revizui inițiativa legislativă.
Printre cererile protestatarilor se numără:
-Reintroducerea unor prevederi eliminate, cum ar fi controlul public, Consiliul Consultativ, Poliția Animalelor, înregistrarea video a capturării animalelor, sprijin pentru adăposturi și voluntari.
-Recunoașterea metodei CSVE (capturare, sterilizare, vaccinare, eliberare) ca principală metodă de control al populației animalelor fără stăpân.
-Anularea avizului Ministerului Agriculturii, considerat contrar intereselor animalelor.
-Crearea unei Secții de Protecție a Animalelor în cadrul Ministerului Agriculturii.
-Intrarea în vigoare a legii din 1 ianuarie 2026.
Voluntarii susțin că autoritățile ignoră cererile repetate.
„Noi, voluntarii, dorim că să fie organizată comisia în privința protecției animalilor, că astăzi, eu știu că în Parlament va fi depusă legea cu privire la supravegherea și protecția animalelor”, a spus Cristina Platon, voluntară din Chișinău.
Karl Luganov, expert în protecția animalelor, a subliniat că proiectul este blocat de doi ani.
„Au fost eliminate multe puncte foarte importante, care protejează animalele și care ajută societatea civilă să le protejeze. Și deja de mai multe ori ne-am adresat, în mod repetat, pentru a fi creată o comisie cu organizații comunitare locale, experți. Această lege trebuie revizuită și analizat fiecare punct”
Protestatarii afirmă că petițiile anterioare au rămas fără răspuns, iar eliminarea unor dispoziții-cheie din lege subminează eficacitatea acesteia.
Proiectul a fost inițiat pentru a preveni abandonul animalelor și a reduce numărul celor fără stăpân.
Manifestanții anunță că vor continua acțiunile până când cererile lor vor fi luate în considerare.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.