Centrul Național Anticorupție (CNA) a lansat campania națională „Decidem cu Integritate – Aleg cu Responsabilitate” – o inițiativă menită să promoveze transparența și responsabilitatea în procesul electoral din R. Moldova.
Potrivit CNA, obiectivele campaniei sunt creșterea conștientizării cetățenilor cu privire la riscurile corupției electorale, întărirea colaborării dintre instituțiile statului, societatea civilă și mass-media pentru prevenirea și combaterea fraudelor electorale, informarea și instruirea agenților publici cu privire la integritatea în procesul decizional și electoral.
Astfel, prima sesiune de informare a avut loc marți, la Bălți și a reunit reprezentanți ai Primăriei și ai agențiilor guvernamentale locale. În cadrul evenimentului, ofițerul Direcției Educație Anticorupție (DEA) a CNA, Grigore Lupașcu, a informat publicul despre noțiunea de corupere electorală, prezentând statistici recente privind combaterea fraudei electorale, tipologia infracțiunilor electorale și mecanismele de semnalare a cazurilor de corupție.
Audienții au fost informați și despre sancțiunile aplicate pentru acțiuni ilegale precum cumpărarea de voturi, influența ilegală asupra alegătorilor și abuzul de resurse administrative în scopuri electorale.
De notat că articolul 47/1 a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție. Astfel, potrivit Codului Contravențional, „coruperea electorală pasivă” prevede amenzi de la 25.000 de lei până la 37.500 de lei per caz, iar până în prezent, CNA a aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în dosare contravenționale de corupere electorală pasivă.
Campania va fi implementată cu sprijinul Cancelariei de Stat la nivel central, dar și oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat, aparatului președinților de raioane, primăriilor localităților din raioane, consiliilor raionale și locale, instituțiilor de învățământ, instituțiilor media locale.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.