Acasă Justiţie Promo-LEX. Un bărbat a fost deţinut arbitrar şi ilegal 17 zile în...

Promo-LEX. Un bărbat a fost deţinut arbitrar şi ilegal 17 zile în penitenciar. Statul obligat să achite suma de 38.000 lei

0

La 14 aprilie 2021 Curtea Supremă de Justiţie a emis o Încheiere pe cauza unui bărbat deţinut ilegal şi arbitrar în instituţia penitenciară, fiind respins recursul Ministerului Justiţiei. Pe acest caz, Statul este obligat să achite reclamantului suma de 38.000 lei sub formă de prejudiciu moral şi material.

Asociaţia Promo-LEX a reprezentat în instanţele naţionale un reclamant care a solicitat prin acţiunea sa de a îi fi constatată încălcarea prevederilor art. 5 al CEDO (Dreptul la libertatea şi siguranţa persoanei). Acesta s-a plâns ca a fost privat de libertate timp de 17 zile în instituţia penitenciară. Penitenciarul a refuzat să-l elibereze pe reclamant  de la executarea pedepsei închisorii imediat din data pronunţării încheierii judecătoreşti privind liberarea condiţionată de pedeapsă înainte de termen.

Pentru detenţia ilegală şi arbitrară, reclamantul a adresat instanţei de judecată o acţiune civilă. În cererea sa, reclamantul a solicitat recuperarea prejudiciului moral şi material cauzat din contul statului. Reclamantul a solicitat instanţei de judecată aplicarea directă a Convenţiei în cazul său, din motivul lipsei unor norme speciale în legislaţia naţională care ar fi aplicabile în situaţii similare.

Judecătoria Chişinău sediul Centru, la date de 20 februarie 2020, a admis acest capăt de cerere şi a constatat încălcarea dreptului reclamantului la libertate pentru o perioada de 17 zile. Pentru compensarea prejudiciului adus, a fost acordat suma de 3952,50 lei, prejudiciu material, şi suma de 34000 lei prejudiciu moral, ceea ce constituie echivalentul a 2000 lei pentru fiecare zi de detenţie ilegală. Instanţa corect a stabilit momentul când urma să fie liberat din penitenciar reclamantul. Potrivit hotărârii judecătoreşti, ”instanţa de judecată constată că, contrar prevederilor menţionate supra, în partea dispozitivă a încheierii Judecătoriei Chişinău (sediul Ciocana) din 28 iunie 2019 nu este indicată dispoziţia eliberării imediate a reclamantului Obneavco Vladimir, motiv din care administraţia Penitenciarului nr. 9 – Pruncul nu a liberat din detenţie reclamantul în ziua pronunţării încheierii respective, acesta fiind eliberat la data de 15 iulie 2019, adică peste 17 zile din momentul pronunţării încheierii din 28 iunie 2019, fapt care este unul inadmisibil şi lezează grav drepturile şi interesele reclamantului”. Hotărârea poate fi accesată aici.

Hotărârea a fost contestată de către partea pârâtă, dar a fost menţinută de Curtea de Apel Chişinău. În motivarea Deciziei din 6 octombrie 2020, Curtea de Apel Chişinău, a constatat: ”s-a stabilit cu certitudine că, reclamantul/intimat a fost privat ilegal de libertate pe o perioadă de 17 zile, ceea ce la rândul său constituie o încălcare a dreptului la libertate garantat de Constituţia Republicii Moldova la art. 25, precum şi de art. 5 al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, care statuează că orice persoană are dreptul la libertate şi la siguranţă”. Decizia poate fi accesată aici.

La data de 14 aprilie 2021 Curtea Supremă de Justiţie a declarat inadmisibil recursul depus de Ministerul Justiţiei, în acţiunea reclamantului, reprezentat de avocata Asociaţiei Promo-LEX, împotriva Ministrului Justiţiei,  privind constatarea încălcării dreptului la libertate, repararea prejudiciului material şi moral.  Încheierea poate fi accesată aici.

Potrivit avocatei Promo-LEX, Victoria Gamurari: Hotărârea instanţelor naţionale este importantă din perspectiva  aplicării directe a Convenţie Europene a Drepturilor Omului, cât şi interpretării corecte a momentului în care urmează a fi puse în executare Încheierile judecătorilor de instrucţie privind aplicarea instituţiei liberării condiţionate de pedeapsă penală înainte de termen. Aceste Încheieri judecătoreşti sunt executorii imediat din momentul pronunţării. Este îmbucurător faptul că compensaţia morală acordată instanţele naţionale corespunde sumelor decise de CtEDO în cauze similare.

În cazurile de încălcare a prevederilor art. 5 al Convenţiei şi acordarea compensaţiilor pentru încălcarea acestui drept, Republica Moldova tinde să acorde sume mici care nu corespund suferinţelor cauzate reclamanţilor. O imagine mai amplă asuprea acestui fenomen este desfăşurată în Studiul privind respectarea   Articolului 5 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale de către Republica Moldova (2018).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.