Acasă Politic Promo-Lex: Moldovenii din regiunea transnistreană sunt lipsiți de o serie de drepturi

Promo-Lex: Moldovenii din regiunea transnistreană sunt lipsiți de o serie de drepturi

0

Asociația Promo-LEX a lansat Raportul anual – „Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Retrospectiva anului 2019”. Documentul include constatări privind situația din stânga Nistrului în domeniul drepturilor omului, precum și analiza acțiunilor actorilor relevanți, transmite SafeNews.md cu referire la realitatea.md

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne una dintre marile provocări ale anului 2019. În continuare, acest teritoriu rămâne închis și practic inaccesibil pentru instituțiile sau misiunile de monitorizare reală a drepturilor omului. Drept impact, cei aproximativ 400 000 locuitori, dintre care peste 330 000 cu cetățenia Republicii Moldova, sunt lipsiți de garanții sau instrumente eficiente de protecție a drepturilor lor, în particular: dreptul la libertate și siguranță, dreptul de a nu fi supus torturii și relelor tratamente, libertatea de exprimare și asociere, libertatea de circulație, dreptul la educație, dreptul la proprietate etc.

Comportamentul autorităților Republicii Moldova, al Federației Ruse precum și al administrației de la Tiraspol nu s-a schimbat, astfel că provocările și gravele probleme sistemice la adresa drepturilor omului s-au păstrat, fără nici o tentativă de a căuta și găsi soluții viabile pentru garantarea și respectarea drepturilor fundamentale ale omului în acest teritoriu al Republicii Moldova.

Autorii raportului constată că autoritățile Federației Ruse continuă să influențeze decisiv evenimentele în acest teritoriu, ca urmare a suportului politic, militar și economic, oferit necondiționat administrației de la Tiraspol, contrar angajamentelor bilaterale și internaționale și mai ales a statutului său de mediator în procesul de rezolvare a problemei transnistrene.

Promo-LEX remarcă faptul că numeroasele constatări ale Curții Europene a Drepturilor Omului în cele 16 hotărâri în 34 de cauze transnistrene, pronunțate în 2019, obligă Republica Moldova, Federația Rusă și organizațiile internaționale relevante să grăbească și să eficientizeze discuțiile privind identificarea unor soluții pentru garantarea drepturilor fundamentale pentru toți locuitorii regiunii transnistrene și ai Zonei de Securitate.

Pentru prima dată, în 2 hotărâri Curtea de la Strasbourg a condamnat atât Guvernul Federației Ruse cât și Guvernul Republicii Moldova, recunoscând responsabilitatea acestora de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului.

Secretarul General al CoE a subliniat în 2019 că există necesitatea imperativă de monitorizare a situației drepturilor omului în zonele gri, inclusiv regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Pavel Cazacu, Avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, a menționat în cadrul conferinței că, acțiunile abuzive ale administrației de facto de la Tiraspol continuă să afecteze grav drepturile și libertățile fundamentale ale locuitorilor din stânga Nistrului „Autoritățile constituționale, dar și ceilalți actori relevanți în promovarea și protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, trebuie să depășească etapa măsurilor cu caracter temporar și să își concentreze eforturile spre rezolvarea definitivă a problemelor sistemice. Lipsa unei strategii pe termen lung, precum și frecventele modificări ale strategiilor guvernamentale, nu fac altceva decât să înghețe oricare progres în domeniul drepturilor omului. Creșterea constantă a numărului cazurilor în care CtEDO constată violarea drepturilor omului în regiune, constituie un indicator că actorii implicați în rezolvarea conflictului transnistrean ar trebui să se preocupe primordial de rezolvarea acestor probleme.”

Raportul integral poate fi accesat aici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.