Acasă Justiţie Proiectul PACCO, în primă lectură: dezbateri privind eficiența și legalitatea reformei

Proiectul PACCO, în primă lectură: dezbateri privind eficiența și legalitatea reformei

0

Astăzi, Parlamentul examinează în prima lectură proiectul de lege privind crearea Procuraturii pentru Combaterea Corupției și Criminalității Organizate (PACCO). Deputații BCS au solicitat ca acest proiect să fie examinat într-o altă ședință, respectiv după avizarea de către Guvern și CNA. Guvernanții PAS au refuzat propunerea. Proiectul PACCO rămâne pe ordinea de zi. Subiectul a fost intens discutat în cadrul Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, unde au apărut divergențe legate de criteriile de selecție a procurorilor, eficiența noii structuri și legalitatea procesului legislativ.

Conform proiectului, procurorii PACCO vor fi selectați prin concurs de către CSP, însă ulterior vor trebui să treacă procesul de vetting. Cei care nu îl promovează, vor fi excluși din funcție.

Deputata Olesea Stamate a contestat această abordare, susținând că ordinea procesului este inversă logicii unei selecții eficiente.

Stamate și-a exprimat și rezervele privind eficiența PACCO, argumentând că nu este clar cum o singură instituție va fi mai performantă decât cele două structuri pe care le înlocuiește (PA și PCCOCS):

„De ce să combinăm două structuri pe care le considerăm slabe și să credem că astfel vom avea una mai puternică? Procurorii vor fi cam aceiași, să fim sinceri, alții noi nu avem de unde (cu mici excepții). Noi vrem ca această structură mare să se focuseze pe corupția electorală? Dar cum rămâne cu celelalte infracțiuni? Unde ajungem dacă modificăm legislația la fiecare jumătate de an?”, a întreabat Stamate.

În replică, autorul proiectului a respins aceste critici, susținând că PACCO nu va investiga doar corupția electorală, ci toate infracțiunile grave:

„Ideea de «hai și om mai sta» nu este o idee bună!”

Un alt punct sensibil a fost ridicat tot de Olesea Stamate, care a întrebat de ce proiectul nu a fost transmis spre avizare Comisiei de la Veneția, așa cum s-a procedat în alte cazuri similare.

Președinta Comisiei Juridice, Veronica Roșca, a catalogat această întrebare drept o „aluzii” și a evitat să ofere un răspuns clar, menționând că decizia aparține domnului președinte, cui aparține semnătura.

Într-un final, Președinta Comisiei Juridice a anunțat că în lectura a doua proiectul nu va fi votat până nu vor exista garanții privind viabilitatea mecanismului, securitatea dosarelor și capacitatea PG și CSP de a asigura implementarea reformei într-un termen scurt.

Proiectul urmează să fie dezbătut astăzi în plenul Parlamentului, iar votul final va depinde de clarificările aduse în etapele următoare.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.