În luna aprilie 2022 s-a atestat un veritabil boom al exporturilor de produse petroliere din Republica Moldova, arată datele Biroului Naţional de Statistică.
Astfel în luna aprilie 2022, exporturile de petrol, produse petroliere şi produse înrudite au constituit peste 47 milioane de dolari, sau circa 12% din totalul exporturilor din Republica Moldova. Anterior cota acestui tip de marfă în exporturi de abia depăşea un procent, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.
Datele Biroului Naţional de Statistică relevă că în primele patru luni ale acestui an exporturile de petrol, produse petroliere şi produse înrudite au crescut de 4,7 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021 şi ai constituit peste 57 milioane de dolari.
În special s-a exportat motorină, carburant în deficit în regiune ca urmare a războiului din Ucraina.
În consecinţă exporturile de carburanţi au depăşit cu peste 20% livrările de vinuri şi alte băuturi alcoolice din această perioadă şi au ajuns la o cotă de 4% din exporturi.
O explicaţie a unui astfel de salt, sunt livrările de produse petroliere în Ucraina, după ce acestea au fost importate iniţial în Republica Moldova.
De altfel în aprilie s-a atestat o creştere de câteva ori a exporturilor din Moldova în Ucraina. Menţionăm că din cauza războiului iniţiat de Rusia, ţara vecină este nevoită să importe şi exporte o mare parte din mărfuri tranzitând Republica Moldova.
Datele Biroului Naţional de Statistică mai relevă că în primele patru luni ale acestui an importurile de petrol, produse petroliere şi produse înrudite au crescut de 2,2 ori şi au constituit circa 320 milioane de dolari, sau 11,4% din totalul importurilor.
Doar importurile de gaze le-au depăşit pe cele de produse petroliere, constituind aproape 373 milioane de dolari, sau 13,3% din totalul importurilor. Astfel comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2022, achiziţiile de metan au crescut de 3,8 ori în primele patru luni ale acestui an.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.