Acasă Justiţie Procurorul General, Alexandr Stoianoglo: ”Dosarului lui Platon a fost falsificat în totalitate”....

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo: ”Dosarului lui Platon a fost falsificat în totalitate”. Reacția șefului suspendat al PA, Viorel Morari

0

Dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon ar fi fost falsificat în totalitate. O declarație în acest sens a făcut procurorul general Alexandru Stoianoglo într-un briefing de presă. Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, califică declarațiile ca fiind „iresponsabile” și precizează că acesta ar putea fi investigat penal.

„Efectuând suplimentar o serie de măsuri, am stabilit că dosarul în privința cetățeanului Platon a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor care rezultau din acuzațiilor în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut illegal condamnat și respective ilegal își ispășește pedeapsa”, a spus Stoianoglo.

Procuratura va iniția, astfel, procedura de reviziuire a sentinței aplicate lui Platon.

„Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cauzei lui. Vom cere instanței să examineze dosarul în regim transparent”, a adăugat Alexandru Stoianoglo.

Solictat de portalul SafeNews.md, procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, califică declarațiile făcuteca fiind „iresponsabile” și precizează că acesta ar putea fi investigat penal. Mai mult, Morari amintește că, în 2010, Platon și Stoianoglo, fiind deputați, au votat împotriva lichidării instanțelor judecătorești economice, iar acest fapt vorbește că între cei doi ar fi „o anumită legătură” și „nu exclud ca,în cazul schimbării guvernării, actualul procuror general să fie investigat penal”.

„Cazurile de revizuire a procesului penal sunt prevăzute în art. 458 alin. (3) din Codul de procedură penală. Dacă Stoianoglo afirmă că toate probele sunt contrafăcute în dosarul lui Platon, atunci temei pentru revizuire ar servi constatarea, prin sentința irevocabilă, de comitere a unei infracțiuni în timpul urmăririi penale sau în legătură cu judecarea cauzei. O astfel de situație, din câte cunosc, nu există.

Mai mult, la 7 mai 2020, referitor la dosarul lui Platon s-a expus Plenul Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, care a respins cererea de revizuire a avocaților săi. Hotărârea motivată urmează să fie făcută publică la 5 iunie.

Consider că, prin declarațiile sale, Stoianoglo încalcă interdicția prevăzută în art. 15 alin.(2) lit.d) din Legea cu privire la Procuratură, care indică faptul că procurorul nu are dreptul să facă declarații publice dacă aceastea ar putea afecta urmărirea penală.

Cât de independent poate fi procurorul care examinează cererea de revizuire pe cazul Platon și cât de obiectivă va fi soluția adoptată de acesta, dacă procurorul general s-a expus public referitor la chestiunea examinată?

Prin declarațiile sale, Stoianoglo aduce atingere gravă principiului prezumției nevinovăției în cazul tuturor actorilor implicați în gestionarea cazului lui Platon, fapt ce este din nou o încălcare gravă a legii”, a comentat Morari pentru ZdG.

Menționăm că dosarul lui Platon a fost examinat în perioada în care Viorel Morari deținea funcția de procuror-șef al PA.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.