Procurorul general al SUA Pam Bondi a declarat joi că mulți dintre judecătorii care au decis recent împotriva acțiunilor administrației președintelui american Donald Trump sunt incapabili să fie imparțiali și trebuie să fie înlăturați, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
„Mulți judecători trebuie să fie înlăturați”, a declarat Bondi în cadrul unui interviu acordat la emisiunea The Ingraham Angle de pe Fox News. „Acești judecători nu pot fi imparțiali, nu pot fi obiectivi”, a adăugat ea în timpul emisiunii prezentatoarei TV Laura Ingraham, o cunoscută susținătoare a lui Donald Trump.
Comentariile procurorului general al SUA vin în contextul unui conflict care se amplifică între Casa Albă și sistemul judiciar însărcinat cu verificarea modului în care sunt exercitate puterea executivă și legislativă. În SUA procurorul general este un membru al cabinetului președintelui, funcția fiind asemănătoare cu cea a ministrului justiției din alte țări.
„Există judecători districtuali care încearcă să ne controleze întreaga țară, întreaga țară, și încearcă să obstrucționeze agenda lui Donald Trump”, a spus Bondi la Fox News.
Bondi, o fostă avocată a lui Trump în timpul procesului din 2020 în care Congresul l-a pus pentru prima oară sub acuzare pentru abuz de putere, a dat inclusiv numele a trei judecători districtuali care au blocat temporar politici ale administrației Trump, între care Ana Reyes, James Boasberg și Beryl Howell.
Donald Trump a cerut anterior destituirea lui Boasberg – care a oprit temporar administrația sa să invoce puteri ce pot fi asumate în vreme de război pentru a expulza migranți -, provocând o mustrare rară din partea judecătorului șef al Curții supreme, John Roberts.
„Timp de peste două secole, s-a stabilit că destituirea nu este un răspuns adecvat la un dezacord privind o decizie judiciară”, a spus Roberts.
Mai puțin de 10 judecători au fost destituiți din funcție în întreaga istorie a SUA
Declarația lui Roberts, un conservator numit de fostul președinte republican George W. Bush, reiterează o declarație similară din 2018, când magistratul a apărat independența sistemului judiciar după atacurile persistente ale lui Trump în timpul primului său mandat.
„Nu avem judecători ai lui Obama sau judecători ai lui Trump, judecători ai lui Bush sau judecători ai lui Clinton”, a spus Roberts într-o declarație la acea vreme.
„Ceea ce avem este un grup extraordinar de judecători dedicați, care fac tot posibilul pentru a asigura dreptatea în mod egal pentru toți cei care apar în fața lor. Această independență judiciară este ceva pentru care ar trebui să fim cu toții recunoscători”, a adăugat el.
Constituția SUA prevede ca motive de destituire trădarea, luarea de mită sau alte infracțiuni și delicte. Pentru a demite un judecător, Camera Reprezentanților trebuie să adopte articolul invocat pentru destituire cu o majoritate simplă, în timp ce Senatul trebuie să valideze decizia cu o majoritate de două treimi.
În întreaga istorie a Statelor Unite, doar opt judecători au fost destituiți, condamnați și înlăturați din funcție, ultimul caz având loc în 2010.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.