În ziua alegerilor prezidențiale, procurorii teritoriali și cei specializați vor examina în regim prioritar și în termen cât mai restrâns, încălcările electorale, informează Procuratura Generală (PG). O directivă în acest sens a fost semnată de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care le cere procurorilor teritoriali și celor specializați să sistematizeze toate sesizările despre încălcările legislației electorale din timpul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie 2020, precum și soluțiile adoptate, inclusiv de către Poliție. Chiar și așa unii procurori susțin că despre această circulară au auzit decât din presă, iar alții declară că este vorba doar de o mimare a justiției.
Documentul mai prevede informarea neîntârziată a Procuraturii Generale despre orice faptă penală sesizată sau examinată, precum și despre soluția adoptată în consecință.
Acest lucru va permite, potrivit PG, de a stabili dacă ilegalitățile au putut influența rezultatele scrutinului, deoarece soluțiile urmăririi penale pot fi luate în calcul de Curtea Constituțională la validarea alegerilor.
Portalul SafeNews.md a contactat câțiva procurori pentru a afla când au primit aceste circulare. Deși au răspuns, aceștia au rugat să nu le fie făcută publică identitatea.
Unii procurori din cadrul Procraturii municipale, susțin că despre această directivă au aflat din presă.
Unele surse SafeNews.md susțin că această directivă emisă de către procurorul general nu reprezintă decât o promovare ieftină a imaginii instituției.
De această părere este și procurorul suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari:
Potrivit legislației, Procuratura este obligată să asigure examinarea, la sesizare sau din oficiu, a încălcărilor legislației electorale, precum împiedicarea exercitării libere a dreptului de vot sau a activității organelor electorale, coruperea alegătorilor sau falsificarea rezultatelor votării.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.