Acasă Justiţie Procuratura Anticorupție va fi reformată după modelul DNA. Igor Grosu anunță ce...

Procuratura Anticorupție va fi reformată după modelul DNA. Igor Grosu anunță ce se va întâmpla cu CNA

0

Centrul Național Anticorupție (CNA) ar urma să fie reformat, iar Procuratura Anticorupție (PA) va fi transformată după modelul DNA din România. Despre aceste lucruri a anunțat președintele interimar al PAS, Igor Grosu, fiind invitat în cadrul unei emisiuni televizate din țără.

„CNA va trebui să asiste, capacitățile de acolo cele mai bune vor trebui să vină în suportul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Anticorupție se va ocupa de dosare mari, de rezonanță, de corupție, care să vizeze demnitari de stat. Bineînțeles că vor fi curmate orice încercare de a folosi această instituție în intimidarea funcționarilor, demnitarilor, oamenilor, că noi am avut semnale și am avut exemple de felul ăsta, în raport cu aleșii locali, cu primarii. CNA va fi reformată, să devină parte a Procuraturii Anticorupție”, a conchis Grosu.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) este un parchet specializat în combaterea corupției, la nivel mediu și înalt, o organizație juridică în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Instituția se ocupă cu combaterea și prevenirea infracțiunilor de corupție care au cauzat daune mai mari de 200.000 de euro sau dacă obiectul infracțiunii îl reprezintă bunuri sau sume de bani în valoare de peste 10,000 euro.

Începând cu anul 2013, DNA a investigat sute de cazuri în sfera politică. Potrivit unui raport al Uniunii Europene, Departamentul Național Anticorupție românesc este în primele cinci instituții anticorupție din UE, ce „a obținut rezultate impresionante în soluționarea cazurilor de corupție la nivel înalt și mediu”

Direcția Națională Anticorupție este condusă de către un Procuror șef (asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), doi procurori șefi adjuncți (asimilați adjunctului procurorului general) și 4 procurori șefi de secție. Aceștia sunt propuși de către Ministrul Justiției, fiind apuntați (puși in funcție) de către Președintele României și sunt avizați de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de 3 ani, existând posibilitatea de a fi reapuntați (puși in funcție din nou) o singură dată.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.