Acasă Politic Pro Moldova cere amnistia amenzilor privind măsurile pe timp de pandemie

Pro Moldova cere amnistia amenzilor privind măsurile pe timp de pandemie

0

Deputații Pro Moldova cer amnistia amenzilor de 25.000 de lei și 75.000 de lei, impuse de autorități pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a pandemiei. La fel, aceștia vor depune o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea Constituției privind starea de urgență, scrie agora.md.

Potrivit deputaților, amenzile sunt prea mari, iar în multe cazuri polițiștii le întocmesc cu încălcări și discriminatoriu. În acest context, a fost înregistrat un proiect de lege, care urmează să fie prezentat în Parlament. 

„Noi suntem pentru aplicarea legii uniform pentru toți, cât și pentru măsurile menite să disciplineze cetățenii, mai ales în perioada stării de urgență. În același timp, nu putem accepta cazurile când această amendă devine o povară pentru mulți oameni. Amenzile de 25.000 de lei și 75.000 de lei sunt prea mari pentru cetățenii moldoveni care se confruntă cu o criză economică așa cum nu au mai văzut. Când salariul mediu e de 6.000 de lei și sunt pensii atât de mici, iarăși e o chestie disproporționată”, a declarat Andrian Candu în cadrul conferinței de presă. 

La fel, grupul parlamentar Pro Moldova va depune o sesizare la CC prin care solicită interpretarea Constituției  privind starea de urgență. 

„Nu este reglementat astăzi foarte clar toate relațiile ce țin de starea de urgență în raport cu acele consecințe care pot avea, în special împiedimentele de a justifica o obligație sau forța majoră. E necesar să dăm această interpretare pentru agenții economici”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu. 

Până în acest moment, peste 1.700 de oameni au plătit amenzi, pentru că nu ar fi respectat măsurile stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale. 

Pe 28 aprilie 2020, Vasile Năstase a depus o sesizare, prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional, care stabilește amenzile pentru cetățeni și agenți economici, pe timp de pandemie.  Ulterior, CC a respins solicitarea deputatului, iar magistrații au subliniat că nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor Comisiei pentru Situații Excepționale și, prin urmare, nu poate decide în privința suspendării acțiunii acestora.

De asemenea, Avocatul Poporului a propus reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Ombudsmanul s-a adresat cu această solicitare Guvernului, Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Totodată, Mihail Cotorobai propune să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii. Avocatul Poporului susține că mărimea amenzii nu ia în calcul situația persoanei amendate, mai exact a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în etate sau a celor lipsite de surse de existență și cu venituri mici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.