Șeful SMURD, Dumitru Carasic, este primul donator de plasmă sanguină destinată pentru salvarea pacienților infectați cu COVID-19, în stare gravă și extrem de gravă. Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, acesta s-a externat pe data de 6 aprilie fiind tratat de noul coronavirus.
Marți, 21 aprilie, Carasic a donat plasmă la Centrul de Transfuzie a Sângelui. Potrivit ministrei Sănătății, plasma donată va putea salva cel puțin 3 pacienți.
Plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 poate fi un medicament eficient în tratamentul pacienților în stare gravă și extrem de gravă. Această terapie se practică deja experimental în SUA, China, Italia, Germania și alte țări afectate de pandemie. Metoda de tratament a fost reglementată în țara noastră la 13 aprilie 2020. Astfel, pacienții urmează să primească plasmă de la foștii bolnavi complet vindecați, pentru a dezvolta imunitatea
Potrivit directoarei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, o singură donare de plasmă de la o persoană, în jur de 600 ml, se separă în trei doze a câte 200 ml și, respectiv, se oferă pentru trei pacienți. Tratamentul presupune administrarea unei doze pe zi. Pentru fiecare pacient se administrează până la cinci doze. Tratamentele cu plasmă se folosesc deja de zeci de ani, în diverse afecțiuni.
O persoană tratată de COVID-19 poate dona plasmă după 14 zile din momentul dispariției ultimului simptom al bolii sau însănătoșirea completă. Potrivit criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin prin un test negativ la COVID-19.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate alte 66 cazuri de infecție cu noul coronavirus după procesarea a 241 probe. Dintre acestea, 65 sunt cazuri cu transmitere locală şi un caz de import. Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 2614.
sursa: zdg.md
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.